Чи ефективні рослинні лікарські засоби при рецидивуючому циститі?

Лікарських препаратів для лікування циститу вистачає: уроантисептики, антибіотики. Проте разом з ними можуть виникати дисбактеріоз, кандидоз та інші ускладнення1. А як щодо рослинних лікарських засобів? Вони демонструють свою особливу цінність насамперед при лікуванні хронічних форм, коли необхідна тривала терапія1.

Та чи проявляють вони достатню ефективність та безпеку саме у лікуванні рецидивуючого бактеріального циститу?

Поширеність проблеми

Інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ) посідають 2-ге місце після респіраторних захворювань за частотою звернення пацієнтів до амбулаторії.1

Кожна третя жінка активного репродуктивного віку має досвід принаймні одного підтвердженого епізоду ІСШ, що потребує антибактеріальної терапії.1

Дефіцит естрогенів є причиною розвитку урогенітальних захворювань жінок у менопаузі, що було доведено численними дослідженнями1.

Як цистит уражує пацієнток протягом життя?

  • 20-25% — гостра форма1

  • 30% — рецидив протягом року1

  • 10% — хронічна рецидивуюча форма1

Захворювання розвивається переважно у жінок активного репродуктивного віку та в період менопаузи1.

Зображення наведене для зразка та не є портретом реального пацієнта. Зображення Midjourney

Дані свідчать про те, що запалення сечового міхура спостерігається частіше в жінок1, адже:

  • Сексуальна активність у жінок з вагінальною ектопією зовнішнього отвору уретри чи гіпермобільністю дистального відділу уретри сприяє транспорту інфекції до сечового міхура1

  • У період менопаузи в слизовій оболонці сечового міхура відбувається зменшення рівня глікопротеїну, стоншується або місцями зовсім зникає мукополісахаридний шар. З'являються ознаки демієлінезації нервових закінчень. Внаслідок цього відбувається перезбудження слизової оболонки сечею як агресивним середовищем. На фоні хронічного запалення можна спостерігати дистрофію і атрофію всіх шарів стінки сечового міхура з супутнім нетриманням сечі1.

Яка роль рослинних лікарських засобів у лікуванні хронічного рецидивуючого циститу?

Одне із завдань комбінованих рослинних лікарських засобів — поліпшення механізму самоочищення сечових шляхів через стимуляцію діурезу1.

Акт сечовипускання сам по собі є природним механізмом захисту від інвазії збудників сечової інфекції, тому збільшення діурезу є обов’язковим заходом для успішного лікування1.

Рослинні діуретики переважно впливають на водний діурез (акварез)1.

Ефірні олії, флавоноїди, сапоніни, похідні ксантину та глікозиди є активними речовинами, відповідальними за акваретичний ефект рослинних препаратів1.

 

Уронефрон® — лікарський засіб рослинного походження, що проявляє ефекти2,3:

  • Сечогінний2,3

  • Спазмолітичний2,3

  • Антимікробний2,3

Сечогінна дія зумовлена похідними флавону, інозитом, сапонінами та силікатами2,3.


Сапоніни зменшують поверхневий натяг, утворюють захисні колоїди й емульгують патогенні компоненти сечі, запобігають утворенню піску та каменів у нирках2,3.


Лікарський засіб сприяє вимиванню піску та дрібних конкрементів, запобігає збільшенню конкрементів та появі нових2,3.


Уронефрон® запобігає кристалізації мінеральних компонентів у сечовивідних шляхах, сприятливо впливає на збереження рівноваги між колоїдами та кристалоїдами сечі2,3.


Досягнення цих ефектів відбувається завдяки комбінації з 9 лікарських рослин2,3.

Клінічне дослідження лікарського засобу Уронефрон®

Було проведене порівняння частоти рецидивів бактеріального циститу у двох групах1.

Основна група (n=30) приймала лікарський препарат Уронефрон® як монотерапію по 1 таблетці 3 рази на добу.

До групи порівняння (n=30) входили пацієнтки, які отримували антибактеріальну терапію під час загострень та рослинні діуретики.

Пацієнтки менопаузального віку застосовували локальну естрогенотерапію.

Хворих спостерігали протягом 6 місяців. Курси лікування тривали 30 днів з інтервалом 30 днів. Обстеження проводили перед лікуванням і після його завершення. Загальний аналіз сечі виконували також під час загострень захворювання.

Результати дослідження

Одним із основних критеріїв ефективності лікування хронічного рецидивуючого циститу є тривалість безрецидивного періоду1.

Для профілактики рецидивів неможливо постійно приймати уроантисептики чи антибіотики. На відміну від них терапію препаратами рослинного походження можна проводити тривалий час або постійно. У пролікованих пацієток основної групи під час дослідження не було помічено ускладнень чи побічних ефектів 1

Безрецидивний період в основній групі був більш тривалим, ніж у групі порівняння1

Діурез є ще одним критерієм оцінки ефективності протирецидивної терапії хронічного циститу1.

Його збільшення має позитивний вплив завдяки активації процесу природного захисту від уротеліальної інвазії. Цей фактор має безпосередній вплив на тривалість безрецидивного періоду1.

Порівняно з іншими рослинними діуретиками Уронефрон® показав кращий рівень збільшення діурезу1

У межах дослідження було вивчено динаміку лейкоцитурії у 20 хворих основної групи та 21 пацієнта групи порівняння в момент рецидиву.

Аналіз сечі провели перед курсом терапії та після її завершення (через 10 днів).

Показники характеризують достатню уросептичну ефективність лікарського засобу Уронефрон® на рівні з іншими уроантисептиками1.

Під час прийому лікарського засобу Уронефрон® спостерігали майже повну відсутність побічних ефектів та ускладнень1. Серед пацієнток основної групи не спостерігали проявів побічної дії терапії.

Основні біохімічні та електролітні показники крові не показали  суттєвих змін при застосуванні лікарського препарату Уронефрон®. Це підтверджує безпечність його застосування1.

Згідно з результатами дослідження, Уронефрон® довів свою ефективність у лікуванні жінок активного репродуктивного віку та в менопаузальний період із хронічним рецидивуючим циститом1.

Основні тези

93,3% жінок активного репродуктивного віку та в менопаузальний період із хронічною рецидивуючою інфекцією нижніх сечових шляхів мали позитивний ефект від лікування1


Період ремісії захворювання збільшився на 1,5 місяця1


Уронефрон® не впливає на електролітний склад крові та не спричиняє побічних ефектів на відміну від групи порівняння, де ускладнення були зафіксовані у 30% випадків1


Позитивні ефекти препарату Уронефрон® доводять доцільність його застосування як засобу лікування і методу профілактики рецидивів хронічного бактеріального циститу  в жінок активного репродуктивного віку та в менопаузальний період1

Показаний у комплексній терапії інфекційних і запальних захворювань сечовидільної системи2,3:

  • Гострий та хронічний цистит
  • Гострий та хронічний пієлонефрит
  • Хронічний уретрит
  • Хронічний простатит

Лікування та профілактика сечокам’яної хвороби, зокрема після хірургічного видалення сечових конкрементів2,3.

ІСШ — інфекції сечовивідних шляхів

УКР/ПРОМО/03/2023/УРО/РН/007

Більше цікавого для вас
Pro
Післяопераційне ведення пацієнтів із ринологічною патологією
Pro
Діабетична нейропатія — збільшуємо ефективність терапії
Pro
Антагоністи PAF у лікуванні анафілаксії
Pro
Лікування периферичної нейропатії, спричиненої хіміотерапією
Pro
Як покращити контроль над бронхіальною астмою? Потенціал рупатадину
Переглянути
Pro
Пролактин і пухлини гіпофізу. Діагностична та терапевтична тактика лікаря
Pro
Прогестерон у діагностиці та лікуванні лютеїнової недостатності