Ембріологиня Ольга Малюта та її "Плідна праця"

Авторка матеріалу

Марина Володимирівна Гуржи

Авторка матеріалів на суспільні теми та оглядачка книг, написаних лікарями

Ольга Малюта - молекулярний біолог, молода українська ембріологиня, працювала в Україні в клініках Ісіда, IVMED та в банку яйцеклітин Ovogene. Mає європейську сертифікацію Старшого ембріолога, наразі працює в клініці в Мальті, де проходить акредитацію від Коледжу американських патологів.  

Була постійним учасником науково-популярної акції “Дні науки”, Наукових пікніків, викладала в недільних і літніх школах біологію. Зі своїм другом Сергієм Гончаровим вони записали неформальний подкаст із назвою “Дно науки”.

Ольга Малюта - ембріологиня, протягом багатьох років вона виконує штучне запліднення для пацієнтів, які борються з безпліддям, та доглядає за ембріонами перших 5 днів їхнього життя, але самій їй подобається говорити, що вона “робить дітей”. 

Робота ембріолога - це не просто робота зі статевими клітинами та біоматеріалом, заради створення ембріону. Сьогодні фахівці можуть також проводити генетичне тестування ембріонів на носіння важких форм спадкових хвороб, та уникати підсаджування та подальшого народження дітей з генетичними вадами здоров'я. 

Ольга дуже цікаво розповідає про свою роботу та ділиться тонкощами професії, докладно пояснює як штучне запліднення та імплантація ембріонів визначено українським законодавством, про недоліки та переваги, а також етичні питання своєї професії. 

 У 2022 році у Ольги Малюти вийшла з друку перша книжка під назвою "Плідна праця", вид-во Віхола.

Книга "Плідна праця. Хроніки зародження життя у пробірці"

Надзвичайно цікава та актуальна книжка про методи екстракорпорального (ЕКЗ) або, як  звичніше для нас називати - штучного запліднення. Про те, що дана галузь в Україні знаходиться на дуже і дуже високому рівні. Українські ембріологи проводять надзвичайно складні процедури та маніпуляції для здійснення ЕКЗ, деякі навіть вперше в світі, і при тому успішні. Про це надзвичайно приємно дізнаватися.

Сама авторка пише, що метою написання книги було розповісти людям як поетапно відбувається ЕКЗ, і що відбувається в лабораторії. 

Книга насичена цікавими подробицями та нюансами про ЕКЗ, підготовку до нього, цікавинками історичних довідок на дану тему, тонким гумором та власним як професійним, так і особистим досвідом авторки, яка й сама пройшла дану процедуру та заморозила власні ембріони для майбутнього відкладеного материнства. Дивовижно, але зараз жінка може вирішувати коли народжувати! 

Книга "Плідна праця. Хроніки зародження життя у пробірці". Фото взято з сайту видавництва "Віхола".

Вам буде цікаво дізнатись із книги, як сеча монашок свого часу допомагала безплідним парам народити дитину, і як Ватикан і церква на цьому заробляли; навіщо сперматозоїдам ламають хвости перед процедурою штучного запліднення; що може бути спільного між ембріоном та раковими клітинами; чому вагітність  вважається жорстоким вторгненням в організм жінки з боку чужорідного організму, та чому наша імунна система з цим мириться; і як ДНК давніх вірусів допомагають нам вижити у перший тиждень ембріонального розвитку.

І ще багато-багато цікавої та корисної інформації для людей, які планують проходити процедуру ЕКЗ, та для всіх інших просто, щоб дізнатися багато нового та цікавого про свій організм.

Книга має сподобатися всім, хто гарно орієнтується у біології, і хто лише навчається. Звісно, деякі терміни та поняття можуть здатися незрозумілими чи важкими, але авторка гарно все пояснює, щоб різному читачеві було все зрозуміло. Книга гарно розповідає про професію ембріолога, тому вона може допомогти майбутнім студентам заздалегідь визначитися із професією. Абсолютно рекомендовано до прочитання!


Більше цікавого для вас
Тім Кантофер: практичні поради від лікаря-психіатра
Стівен Керлі: захоплюючі історії хірурга-онколога та його пацієнтів, які борються з раком
Трансплантолог Джошуа Мезріч - "Коли смерть дарує життя"
Лікар Габор Мате: відомий оратор і автор бестселерів
Доктор Річард Шеперд, медичний детектив і найкращий британський судово-медичний експерт
Андрій Сем’янків: український медик-анестезіолог, письменник, популяризатор доказової медицини
Генрі Марш - відомий нейрохірург та автор книг