Лікар Габор Мате: відомий оратор і автор бестселерів

Авторка матеріалу

Марина Володимирівна Гуржи

Авторка матеріалів на суспільні теми та оглядачка книг, написаних лікарями

Габор Мате, канадський лікар і письменник угорського походження, є автором бестселерів, перекладених понад 25 мовами. Він був сімейним лікарем, спеціалістом з паліативної допомоги та лікарем у притулку для знедолених у Ванкувері. У 2018 році він був нагороджений Орденом Канади за новаторську роботу в галузі медицини, за книги та підтримку соціального реформізму як інструменту профілактики фізичних і психічних захворювань.

Після 20 років сімейної практики та досвіду паліативної допомоги лікар Мате більше десяти років працював у центрі Іст-Сайду у Ванкувері з пацієнтами, які страждають від наркоманії та психічних захворювань.

Відомий оратор і автор бестселерів, лікар Габор Мате користується великою популярністю за його досвід з низки тем, включаючи залежність, стрес і розвиток дитини.

Серед його книжок в українському перекладі від видавництва "Смакі" налічуються: “Коли тіло каже “ні”“Розсіяний розум: походження та зцілення синдрому дефіциту уваги”, “Тримайтеся за своїх дітей: чому батьки мають бути важливішими за однолітків” (у співавторстві із Г. Ньюфелд).

Його наступна книга «Hello Again: A Fresh Start for Parents and Their Adult Children» очікується в 2025 році. Ґабор також є творцем психотерапевтичного підходу Compassionate Inquiry, який зараз вивчають тисячі терапевтів, лікарів та консультантів у понад 80 країнах.

Книга "Коли тіло каже «ні». Ціна прихованого стресу"

Книга "Коли тіло каже «ні». Ціна прихованого стресу". Фото взято з сайту видавництва "Смакі".

Чи можете ви буквально померти від самотності?

Чи існує зв'язок між здатністю виражати емоції та хворобою Альцгеймера?

Чи існує «особистість, схильна до раку»?

Ось деякі з питань, на які Габор Мате пропонує відповідь завдяки науковим дослідженням і спираючись на свій досвід роботи як лікаря.

У центрі обговорення в книзі "Коли тіло каже «ні». Ціна прихованого стресу" — зв’язки між тілом і розумом у зв’язку з хворобою та зціленням і, зокрема, роль стресу, особливо того, який ми мало усвідомлюємо.

Це медична книга, яка розвивається на двох паралельних рівнях: на одному вона спирається на найяскравіші експериментальні докази щодо зв’язку між стресом і хронічними захворюваннями; з іншого боку, у ній представлено багато історій людей, уражених цими патологіями, які систематично повідомляють про те, що зазнавали травм і спотворених механізмів емоційної компенсації.

Книга "Розсіяний розум. Походження та зцілення розладу дефіциту уваги"

Книга "Розсіяний розум. Походження та зцілення розладу дефіциту уваги". Фото взято з сайту видавництва "Смакі".

Книга «Розсіяний розум» розкриває міф про генетичну природу розладу дефіциту уваги та гіперактивності (РДУГ), і пропонує справжню надію та поради дітям і дорослим, які живуть із цим захворюванням.

 У цьому революційному посібнику з розуміння, лікування та зцілення синдрому дефіциту уваги лікар Габор Мате демонструє, що стан не є генетичною «хворобою», а лише відповіддю на стрес навколишнього середовища.

В книзі автор пояснює, що при РДУГ ланцюги в мозку, завданням яких є емоційна саморегуляція та контроль уваги, не розвиваються в дитинстві – і чому; показує, як «відволікання» є психологічним продуктом життєвого досвіду; дозволяє батькам дітей із РДУГ отримати уявлення про їхні емоції та поведінку.

Лікар висловлює оптимізм щодо неврологічного розвитку навіть у дорослому віці, та представляє програму, як сприяти цьому розвитку як у дітей, так і у дорослих. 

Тоді як в інших книгах на цю тему цей стан описується як успадкований, лікар Габор Мате вважає, що наше соціальне та емоційне середовище відіграє ключову роль як у причині, так і в лікуванні цього захворювання.

Визнаючи, що генетика справді може відігравати важливу роль у схильності людини до РДУГ, лікар виходить за рамки цього і зосереджується на речах, які ми можемо контролювати. Він значною мірою спирається на власний досвід боротьби з цим розладом, будучи одночасно хворим на РДУГ і батьком дітей з цим діагнозом.

Книга "Тримайтеся за своїх дітей. Чому батьки повинні бути важливішими за однолітків" (Г. Ньюфелд, Габор Мате)

Книга "Тримайтеся за своїх дітей. Чому батьки повинні бути важливішими за однолітків". Фото взято з сайту видавництва "Смакі".

 

Культурний хаос, продиктований переважаючим матеріалізмом і технологічним захопленням, загрожує стосункам із дітьми: ці фактори, що належать до нового світу, фактично послаблюють узи прихильності між дітьми та дорослими, які піклуються про них.

У книзі лікар і психолог об’єднують зусилля, щоб подолати одну з найбільш незрозумілих і тривожних тенденцій нашого часу: однолітки (друзі, двоюрідні брати, однокласники) займають місце батьків у житті дітей.

Це явище визначається як «орієнтація на однолітків»: цей термін означає той факт, що, коли діти шкільного віку та молоді люди потребують допомоги, вони воліють звертатися до своїх однолітків, а не до батьків.

Коли однолітки замінюють батьків, розвиток дітей зупиняється: більше немає здорових освітніх орієнтирів, орієнтація на однолітків створює масу незрілих і неспокійних молодих людей, нездатних інтегруватися в сучасне суспільство. Зараз ця постійна орієнтація на однолітків може лише погіршити згуртованість сім’ї, перешкоджаючи здоровому та збалансованому розвитку дитини, отруюючи шкільну атмосферу та сприяючи зростанню агресивної, ворожої та передчасно сексуалізованої культури молоді.

Автори Гордон Ньюфелд і Габор Мате допомагають батькам, вчителям і соціальним працівникам зрозуміти це тривожне явище, надаючи корисні рішення для відновлення правильного переважання зв’язків, які об’єднують дітей з батьками, і повертаючи останнім силу бути справжнім джерелом контакту, керівництва, тепла та безпеки.


Більше цікавого для вас
Девід Райх: генетик, який розкриває таємниці людської ДНК
Анастасія Пристая: «Треба трошки потерпіти. Медичні хроніки»
Pro
Чи може лікар рекомендувати конкретний ЛЗ (комерційну назву) чи дієтичну добавку у своєму блозі?
Pro
Чи може лікар розробити методичку чи гайд і продавати її?
Стівен Керлі: захоплюючі історії хірурга-онколога та його пацієнтів, які борються з раком
Pro
Як регулюється оплата за онлайн консультації?
Ембріологиня Ольга Малюта та її "Плідна праця"
Доктор Річард Шеперд, медичний детектив і найкращий британський судово-медичний експерт