Ірвін Ялом: психотерапевт та письменник

Авторка матеріалу

Марина Володимирівна Гуржи

Авторка матеріалів на суспільні теми та оглядачка книг, написаних лікарями

Ірвін Ялом — американський психіатр і психотерапевт, почесний професор Стенфордського університету, він вважається одним із найцікавіших спеціалістів на міжнародному рівні в галузі як індивідуальної, так і групової психотерапії.

Американець в першому поколінні, Ірвін Ялом народився в родині євреїв, які втекли з охопленого громадянською війною СРСР після Першої світової війни. Закоханий у навчання та читання, він закінчив художній факультет Університету Вашингтона, а потім у 1956 році закінчив Школу медицини Бостонського університету. Спеціалізуючись на психіатрії, він розпочав свою блискучу наукову кар’єру в Стенфордському університеті в 1962 році, поки в 1994 році не був призначений почесним професором.

 Екзистенціаліст, дослідник європейських авторів, таких як Шопенгауер, Ніцше, Хайдеггер, Гуссерль і Фрейд, він написав фундаментальні праці: «Теорія і практика групової психотерапії» (1970.) та “Екзистенційна психотерапія” (1980), які зробили внесок у підготовку багатьох поколінь психологів, психоаналітиків і психотерапевтів у всьому світі протягом понад тридцять років.

За словами Ялома, люди постійно борються з труднощами існування, включаючи смерть, свободу та ізоляцію. Він вважає, що багато психологічних труднощів, з якими люди стикаються в житті, є результатом цієї боротьби.

Чотири найактуальніші питання для психотерапії: неминучість смерті для кожного з нас і для тих, кого ми любимо, свобода жити наше життя так, як ми хочемо,  наша остаточна самотність, і, нарешті, відсутність будь-якого очевидного значення чи сенсу життя.

Терапія Ірвіна Ялома фокусується на розумінні та прийнятті меж людського існування, таких як смерть, самотність і безглуздість, а також на здатності людей адаптуватися до цих реалій. Він наголошує на важливості розвитку хороших терапевтичних стосунків, заснованих на емпатії, щирості та співпраці.

Ірвін Ялом також розробив підхід групової психотерапії, який зосереджується на створенні безпечного та сприятливого середовища, в якому члени групи можуть ділитися своїм досвідом і підтримувати один одного в боротьбі з труднощами існування. Цей підхід може бути особливо ефективним для людей, які почуваються самотніми чи ізольованими, оскільки пропонує їм підтримку спільноти.

Книги Ірвіна Ялома

Крім науково-професійних текстів, Ірвін Ялом писав і в літературній формі: "Любовний кат", "Коли Ніцше плакав: роман про одержимість", "Мама і сенс життя", "Шопенгауер як ліки", "Проблема Спінози", "Питання життя і смерті", "Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта", автобіографічну книгу "Як я став собою" та інші. Подивимось ближче на деякі з них, що вони є в українському перекладі від КСД.

"Шопенгауер як ліки"

Книга "Шопенгауер як ліки". Фото взято з сайту видавництва Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля".

В книжці йдеться про Джуліуса Герцфельда, блискучого професора психіатрії Каліфорнійського університету, терапевта із теплою усмішкою та солідною репутацією, красивого чоловіка, який зовсім не схожий на шістдесяти п'яти річного. Йому щойно повідомили, що через хворобу йому залишилось жити трохи більше року. Що робити, коли ваше безтурботне життя раптово закінчується і ворог, раніше невидимий, матеріалізується у всій своїй страхітливій реальності?

 Джуліус Герцфельд не сумнівається: він точно знає, як проведе останній рік. Він продовжить піклуватися про своїх пацієнтів і намагатиметься пробудити в груповій терапії відчуття життя в них. Він також знає, що не ухилятиметься від останнього виклику, який представляє його найскладніший пацієнт:  Філіп Слейт, який присвятив всю свою життєву енергію розпусті і який тепер стверджує, що відкрив терапію Шопенгауера.

"Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта"

Ця захоплююча розповідь про зустрічі допомагає нам розпізнавати та стримувати наші найтемніші сторони: у переплетенні страхів, тривог, самотності та нав’язливих ідей неможливо почуватися просто відстороненим спостерігачем.

Книга "Шопенгауер як ліки". Фото взято з сайту видавництва Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля".

Чоловік, який не може контролювати свої сексуальні потяги; жінка, одержима всепоглинаючим коханням, геніальний вчений, який вважає себе шахраєм; дівчина, яка виявляє розлад ідентичності; бізнесмен, який не може знайти в собі сміливості позбутися пакунку... Вони є героями психотерапевтичних історій, у яких Ірвін Ялом сконцентрував свої переживання та роздуми про глибинне коріння екзистенційного дискомфорту: пристрасні сторінки, багаті на емоції та ідеї, завжди осяяні дивовижною щирістю.

"Коли Ніцше плакав"

Безпрецедентне занурення у світ, який захоплює і поглинає. Медико-психоаналітична перспектива теорій Брейера і Фрейда, філософія в роздумах Ніцше, поетика його оповідань, опис деяких значущих деталей надають сторінкам смак яскравої реальності. 

Книга "Коли Ніцше плакав". Фото взято з сайту видавництва Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля".

Щільність деяких розмов нагадує моменти справжнього життя, а також глибоку переоцінку обома героями слова «дружба»: стосунки між рівними, змагання без перших і останніх, щире протистояння душ, помилкова зустріч, яка виявиться ключем до тлумачення всього життя. 

Книга рекомендована всім, хто цікавиться зародженням психоаналізу, усім, кому цікавий філософський характер Ніцше, тим, хто цікавиться самоаналізом і роздумами про его, а також усім, хто просто хоче добре почитати - ексцентричний і глибокий роман, приправлений доброю дозою історичної правди.

"Питання життя і смерті"

У 2019 році у віці 88 років Ірвін Ялом дізнався, що його кохана дружина Мерилін Ялом, відомий історик, феміністка та професор, помирає від раку. Вона наполягла, щоб вони разом написали останню історію. У результаті вийшла книга пекучої чесності, відверта розповідь про глибоке кохання, а також про глибоку й болісну втрату. 

Книга "Питання життя і смерті". Фото взято з сайту видавництва Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля".

Ірвін не ідеальний – він людина, і він сам старіє, має справу з втратою пам’яті та неврологічними проблемами. Він розповідає правду про боротьбу з власною депресією, відчаєм і безпорадністю, зіткнувшись із страхом смерті, а також про реальність втрати єдиної жінки, яку він коли-небудь кохав.

Подружжя згадує останні місяці хвороби, біль втрати та існування тих, хто залишився. Інтимна та захоплююча розповідь, у якій автори позбавляються всього, чим були, щоб просто залишитися чоловіком і жінкою в кінці їхньої спільної подорожі.

Смерть Мерилін тепер видно на горизонті, вона стає все ближчою і ближчою і пронизує кожне рішення, велике і мале. Вона п’є чай «Ерл Грей» на сніданок, і коли я бачу, що залишилося тільки два пакетики, я йду в супермаркет, щоб купити ще. Але скільки? Більше ніхто в будинку не п'є чай. У кожній коробці по двадцять пакетиків. Я боюся, що вона проживе лише кілька днів, але я купую дві коробки – сорок пакетиків чаю – благання, щоб утримати її зі мною трохи довше.

Ірвін Ялом

Коли розповідь Мерилін переривається її смертю, Ірвін стикається з випробуванням жалоби у всіх його фазах, опиняючись вперше на самоті, без своєї супутниці життя. Відсутність стає забуттям, а частина спогадів, тих, які він сам забув через старість, назавжди пішла разом з Мерилін. Його власне життя тьмяніє і втрачає чіткі контури.

Щоб зцілитись, ми потребуємо один одного. І ніщо не допоможе зрозуміти цей урок краще, ніж читання творів Ірвіна Ялома, особливо його роботи останніх років.


Більше цікавого для вас
Тім Кантофер: практичні поради від лікаря-психіатра
Стівен Керлі: захоплюючі історії хірурга-онколога та його пацієнтів, які борються з раком
Трансплантолог Джошуа Мезріч - "Коли смерть дарує життя"
Лікар Габор Мате: відомий оратор і автор бестселерів
Доктор Річард Шеперд, медичний детектив і найкращий британський судово-медичний експерт
Андрій Сем’янків: український медик-анестезіолог, письменник, популяризатор доказової медицини
Генрі Марш - відомий нейрохірург та автор книг