Доктор Річард Шеперд, медичний детектив і найкращий британський судово-медичний експерт

Авторка матеріалу

Марина Володимирівна Гуржи

Авторка матеріалів на суспільні теми та оглядачка книг, написаних лікарями

Річард Шеперд навчався на лікаря в медичній школі госпіталю Святого Георгія в Лондоні, отримавши кваліфікацію в 1977 році, а потім закінчив післядипломну підготовку як судовий патологоанатом у 1987 році. Він одразу ж приєднався до елітного відділу судово-медичної медицини в лікарні Guy’s Hospital, Лондон.

Річард Шеперд — досвідчений старший викладач і професор, який викладав в університетах по всьому світу та читав лекції професійній аудиторії на національних і міжнародних конференціях.

Річард Шеферд народився в Західному Лондоні, але виріс у Вотфорді. У місцевій гімназії він вперше побачив підручник із “Судової медицини” Сімпсона, привезений до класу його однокласником.  Шеферд був зачарований галереєю удушень, поранень, пострілів і уражень електричним струмом, які містив цей підручник. Між цими хибними червоними обкладинками було викладено, анатомовано та розрізано найгірше, що могло трапитися – те жахливе, що насправді вже сталося.

Кар’єра Шеперда як одного з найвидатніших судмедекспертів Великобританії ознаменувалася його причетністю до найгучніших та резонансних катастроф.

Його повсякденне життя складалося із закривавлених трупів і просочених формаліном розтинів, змучених родичів і зневажливих адвокатів. Проте, не було особливого випадку, який змусив би лікаря знерухомити від страху, боротися з безсонням і страждати від панічних атак. Відбувалося поступове накопичення стресу від 30-річного протистояння насильству та смерті, та постійне накопичення емоційної шкоди від розтину 23 000 трупів.

 У 2016 році Річарду Шеферду поставили діагноз посттравматичний стресовий розлад.

Ти не помічаєш цього, тому що ти думаєш, що ти досить хороший лікар, аби робити це, і не піддаватись впливу. Але насправді це як маленька рибка — кусає, кусає, кусає — такі маленькі шматочки, що ти не помічаєш окремі укуси. І все ж, озирнувшись назад, розумієш, що це мало ефект.

Річард Шеперд

Коли я прибуваю на місце жорстокого злочину, я повинен відключитися від того факту, що сталося щось жахливе. Я маю вимкнути емоції і подивитися, де ножові рани, де бризки крові – суто наукові, медичні речі. Потім я можу сказати: «Боже, це просто жахливо». Але в цей момент емоції просто мають бути відсутні.

Річард Шеперд

Шеперд описує таку відстороненість у мемуарах «Неприродні випадки», які ставлять читача біля ліктя, коли він орудує скальпелем. Під невтомною шкірою лікар розкриває складний і прекрасний механізм – жовчний міхур зеленого кольору листя джунглів, мозок сріблясто-сірого кольору стрімкої риби, печінка різкого червоно-коричневого кольору щойно зораного поля, – у якому експерт може прочитати ознаки невинуватості чи вини. Шеперд створює в уяві жахливі сліди раптової смерті, жахливі залишки, які він намагався викинути з пам’яті протягом десятиліть.

У той час як автор пишався своєю здатністю перемикатися між моргом і домом, від об’єктивного слідчого до люблячого чоловіка та батька, його шлюб почав виявляти ознаки напруги, зрештою розвалившись у 2007 році. Хоча його дружина просила його «проявити трохи емоцій», Шеперд каже: «я блокував емоції, які були поганими, але я також блокував емоції, які були хорошими».

Через два роки після діагностики посттравматичного стресового розладу, після консультацій і прийому ліків, до Шеперда повернувся ентузіазм щодо таємниць людського тіла, відновилася його любов до дисципліни, яку він зробив своїм життям.

Мені дуже пощастило, але це було не зовсім просто. Зрештою, я людина – розрізати 23 000 трупів – це ненормально. Як ти можеш це зробити?

Річард Шеперд

Як кваліфікована професійна людина, яка вважала, що здатна впоратися з усім, що може підкинути йому життя, Шеферд каже, що було важливо оголосити, що він досяг точки кризи, що «це справді сталося, і це було до біса жахливо». Усім, хто має подібні проблеми, він радить «отримати допомогу, отримати лікування, і повернутися до нормального життя». У 2008 році він одружився вдруге, і після виходу зі списку судмедекспертів міністерства внутрішніх справ у 2017 році він продовжує вести справи, передані групами захисту.

Книга “Неприродні випадки” (Unnatural Causes) 

“Неприродні випадки” — це незаперечний запис незвичайного життя, унікальне розуміння видатної професії, і, перш за все, потужне та обнадійливе свідчення обірваних життів.

Книга “Неприродні випадки” (Unnatural Causes). Фото взято з сайту видавництва "Book Chef".

Доктор Шеперд зіткнувся із серійними вбивцями, стихійними лихами, «ідеальними вбивствами» та дивними нещасними випадками, і все це в пошуках правди. І хоча він був причетний до деяких із найгучніших справ останнього часу, часто саме менш відомі зустрічі виявляються найбільш заплутаними, інтригуючими та навіть дивними. Його докази дозволили посадити вбивць за ґрати, звільнити невинних і перевернути відкриті справи з ніг на голову.

Приєднуйтесь до доктора Річарда Шеперда на вечір, який обіцяє бути захоплюючим і незабутнім. «Неприродні випадки” розповість про історії та тіла, які найбільше переслідували доктора Шеперда, про його захоплення складністю людського тіла та про те, як жити життям, зануреним у смерть.

Книга “Сім етапів смерті”, (The Seven Ages of Death)

Чого смерть може навчити нас про життя? Проведення багатьох тисяч розтинів дало доктору Річарду Шеферду можливість досліджувати смерть на кожному етапі життя.

Книга “Сім етапів смерті”, (The Seven Ages of Death). Фото взято з сайту видавництва "Book Chef".

Кожен розтин — це унікальне дослідження. Завдяки 24 інтригуючим, ніколи раніше не розказаним випадкам провідний британський судмедексперт доктор Річард Шеферд веде нас у подорож життям та смертю. Від старого до молодого, від вбивства до нещасного випадку, від хвороби до випадкової смерті, кожне тіло може розповісти щось: про розвиток людини, про смертність, про історію життя свого власника і навіть про самого Шеперда. Це потужна, зворушлива і, перш за все, заспокійлива книга, яка розкриває таємниці смерті — як її зрозуміти, відкласти, і, коли настане наш час, як прийняти її як останню велику пригоду.

Орієнтовний вік 16+


Більше цікавого для вас
Девід Райх: генетик, який розкриває таємниці людської ДНК
Анастасія Пристая: «Треба трошки потерпіти. Медичні хроніки»
Pro
Чи може лікар рекомендувати конкретний ЛЗ (комерційну назву) чи дієтичну добавку у своєму блозі?
Pro
Чи може лікар розробити методичку чи гайд і продавати її?
Лікар Габор Мате: відомий оратор і автор бестселерів
Стівен Керлі: захоплюючі історії хірурга-онколога та його пацієнтів, які борються з раком
Pro
Як регулюється оплата за онлайн консультації?
Ембріологиня Ольга Малюта та її "Плідна праця"