Андрій Сем’янків: український медик-анестезіолог, письменник, популяризатор доказової медицини

Авторка матеріалу

Марина Володимирівна Гуржи

Авторка матеріалів на суспільні теми та оглядачка книг, написаних лікарями

Андрій Сем’янків - відомий український медик-анестезіолог, кандидат медичних наук, блогер, популяризатор доказової медицини, письменник та громадський діяч, чия робота значно впливає на сферу охорони здоров'я та культури, а також на популяризацію медичних знань серед широкої аудиторії читачів. Андрій Сем’янків -  яскравий представник медичної та літературної громадськості України, з початку широкомасштабного вторгнення працює лікарем прифронтової зони.

Паралельно із медичною практикою, Андрій Сем’янків є талановитим письменником. На сьогодні у автора ввійшло 2 книги, але вони вже стали дуже популярними серед українських читачів, а одна з них стала навіть книгою року ВВС 2022.

Перша його книга “Медицина доказова і не дуже” (вид-во Віхола, 2021) присвячена різним аспектам здоров'я, доказової медицини та людського організму. Другою, і більш відомою була книга "Танці з кістками" (вид-во Віхола, 2022), яка стала справжнім бестселером і викликала широкий резонанс серед читачів.

Книги Андрія Сем’янківа отримали визнання як у читачів, так і у професіоналів завдяки яскравій і захоплюючій манері викладу, а також корисній та цікавій інформації, що міститься в них.

Книга "Медицина доказова і не дуже"

Книга "Медицина доказова і не дуже". Фото взято з сайту видавництва "Віхола".

Цікаво, легко і з гумором написана книга про те, що таке доказова медицина. Автор розкриває, які бувають клінічні дослідження, і які з них вважаються надійними,  розповідає про вживання антибіотиків та їх доцільність призначення, про розвиток антибіотикорезистентності, про вакцинацію та гомеопатію.

 В різних розділах книжки автор описує медичні препарати, у яких не доведена ефективність дії, говорить про феномен БАДів, різних вітамінів та популярного з радянських часів “гематогену”, який має лікувати анемію.

Одинадцятий розділ книжки “Найстрашніший розділ книжки. Небулізація” - історія про інгалятори і дітей, якими їх лікують. Наприкінці книжки автор навчає як визначати серед ліків ті, що не є дієвими, про що варто завжди пам'ятати пацієнтові, та за яких ознак треба тікати від лікаря. 

Автор каже, що прочитання медичних статей та книжок не робить читачів лікарями, проте допомагає розуміти та розрізняти доказові і не дуже ліки та лікарів, що їх призначають.

Книга закликає читача та пацієнта до критичного аналізу свого стану здоров'я, щоб і гроші на вітер не кидати, і хворобу не запустити. Проте про самолікування взагалі не йдеться, автор наголошує, що  при неефективному лікуванні варто обговорювати це з лікарем, та змінювати його (і лікаря, і лікування) за необхідності.

Книга "Танці з кістками"

Гостро закручений трилер навколо лікарів, кісток та похмурого місця роботи. 

«Виявляється, найстрашніше в житті — вибір. І поки я вагався зробити свій, він потихесеньку зробив мене».

"Танці з кістками", Андрій Сем’янків
Книга "Танці з кістками". Фото взято з сайту видавництва "Віхола".

Головний герой Северин - патологоанатом середніх літ, що працює в міському морзі, і в його житті все йде не так: відсутність грошей, невдалий шлюб за плечима, цивільний шлюб, який не приносить омріяного щастя, та й на роботі не особливо цінують.

Це захоплива історія про невдаху-патанатома Северина, його спроби пристосуватись до складного життя, про лікарський цинізм, про медицину зсередини і про моральний вибір, який робить головний герой задля фінансового благополуччя, що наближає його до внутрішнього пекла. ⠀

Гарно прописані герої, їх переживання, думки та емоції, неочікувані повороти сюжету. Сірість і безнадійність атмосфери просочує увесь твір.

«Люди в ранковому громадському транспорті уникали дивитися одне одному в очі не через природний дискомфорт, а через те, що не хотіли бачити віддзеркалення власної жалюгідності».

"Танці з кістками", Андрій Сем’янків

Класна книга, яка читається на одному диханні, проте залишає по собі відчуття безвиході і масу запитань: де проходить та моральна червона лінія в кожного з нас, за яку не може заступати?


Більше цікавого для вас
Генрі Марш - відомий нейрохірург та автор книг
Тім Кантофер: практичні поради від лікаря-психіатра
Трансплантолог Джошуа Мезріч - "Коли смерть дарує життя"
Доктор Річард Шеперд, медичний детектив і найкращий британський судово-медичний експерт
Стівен Керлі: захоплюючі історії хірурга-онколога та його пацієнтів, які борються з раком
Лікар Габор Мате: відомий оратор і автор бестселерів
Ірвін Ялом: психотерапевт та письменник