Найкорисніші онлайн ресурси для лікарів

Авторка матеріалу

Марина Володимирівна Гуржи

Авторка матеріалів на суспільні теми та оглядачка книг, написаних лікарями

Інтернет повністю змінив те, як пересічна людина отримує доступ до інформації та перевіряє її. Медичні працівники та студенти не є винятком. Незважаючи на поглиблену освіту, щоденна практика повна випадків, коли «погуглити» може бути доречним – наявність незвичайних симптомів, рідкісних захворювань або неочікуваної взаємодії лікарських засобів.

Для медичного працівника дуже важливо бути в курсі останніх досягнень у галузі. Багато хто хвилюється, що інформація, яка з’являється, не заслуговує довіри та не ґрунтується на доказах. То де ж шукати доказову інформацію, наукові статті та клінічні рекомендації?

Томи медичних довідників і щомісячних видань, які колись тримали на полиці у своєму кабінеті, тепер можна знайти в Інтернеті.

Ось кілька веб-сайтів, до яких медичні працівники або студенти можуть звертатися щодня, щоб отримати необхідну інформацію.

PubMed — це база даних, що включає реферати та повні тексти наукових досліджень, статей, клінічних випробувань та іншої наукової літератури. Лікарі відвідують PubMed, щоб отримати доступ до рецензованих публікацій і бути в курсі останніх медичних досліджень та випробувань. Це безкоштовна пошукова система, яка в першу чергу отримує доступ до бази даних MEDLINE.

PubMed є офіційним веб-сайтом Національної медичної бібліотеки США, розташованої в Національних інститутах охорони здоров’я. Тут ви можете знайти анотації та повні статті, які рецензуються.

PubMed містить різноманіття досліджень від невеликих обсерваційних, які можуть мати мінімальну статистичну значущість, до більш повних клінічних випробувань. Обидва види досліджень важливі для розвитку охорони здоров’я. Ви можете переглянути результати та висновки досліджень та вирішити, як застосувати ці знання на практиці.

UpToDate — це веб-сайт, який проводить кожну публікацію через тривалий, але ефективний процес перевірки, щоб забезпечити точність і своєчасність наданої інформації.

UpToDate вважається основним джерелом для приблизно 90% медичних центрів у США. Дослідження, опубліковане на PubMed.gov, показало, що більшість лікарів і резидентів зверталися до UpToDate раніше за будь-який інший ресурс.

 Проте UpToDate — це не виключно лікарський ресурс. Заклади охорони здоров’я закликають медсестер та інших медичних працівників використовувати інформацію цього веб-сайту при наданні допомоги пацієнтам.

Ця база даних належить перевіреній медичній аналітичній компанії Elsevier. Щоб скласти свою медичну базу даних ClinicalKey, вони проконсультувалися з понад 2000 лікарями з усього світу.

Метою цього ресурсу є надання відповідей на клінічні запитання. Він спрямований на лікарів, заклади охорони здоров’я, школи та університети. Ресурс також існує як мобільний додаток для пристроїв Android та iOS.

Користувачі цього сайту отримують доступ до понад 600 журналів, 17 000 медичних відео та 1000 книг. Сайт використовує теги та інші інструменти фільтрації, такі як журнали або підручники, клінічні дослідження, зображення або база даних MEDLINE для проведення пошуку.

Medscape — це провідний онлайн ресурс для лікарів та медичних працівників. З моменту свого запуску в 1995 році Medscape одразу став популярним у медичному світі та отримав багато схвальних відгуків від лікарів.

 Веб-сайт пропонує доступ до медичних новин, статей, казусів, відеоматеріалів, інструментів для діагностики та лікування. Користувачі, які безкоштовно зареєструвалися на сайті, можуть отримати доступ до близько 50 рецензованих журналів і повних текстів статей, професійних видань, медичних підручників і періодичних видань. Також Medscape включає базу даних лікарських засобів і їх взаємодії, що є корисним інструментом для практикуючих лікарів.

 На домашній сторінці ви знайдете останні новини медицини та посилання на оновленні рекомендації лікування, розклад конференцій, медичний словник і навіть ресурси для пацієнтів. Лікарі можуть переглядати резюме останніх рецензованих досліджень із відомих медичних журналів, таких як The Lancet, JAMA та New England Journal. Ви знайдете версії баз даних MEDLINE, AIDSLINE і TOXLINE.

Незважаючи на те, що цей сайт містить інформацію майже з усіх аспектів медицини, навігація на ньому досить проста. Незалежно від того, на якій сторінці ви зараз перебуваєте, до кожного розділу сайту можна отримати доступ одним або двома кліками.

British Medical Journal — це міжнародний рецензований медичний журнал і онлайн видання. Всі статті з’являються на bmj.com перед тим, як їх включать до випуску друкованого журналу. BMJ посідає четверте місце серед загальних медичних журналів. Веб-сайт журналу bmj.com має 2 700 000 переглядів на місяць, а статті, опубліковані в The BMJ у 2016 році, мали понад 150 згадок в 11 ключових ЗМІ по всьому світу.

Manuals MSD є джерелом медичної інформації, що охоплює тисячі тем у всіх галузях медицини. Вперше журнал був опублікований у 1899 році як невеликий довідник для лікарів і фармацевтів. Згодом він зріс у розмірах і охопленні та став одним із найбільш широко використовуваних медичних ресурсів серед медичних фахівців, студентів та пацієнтів. MSD Manuals доступний як у друкованій формі, так і онлайн, і є безкоштовними для всіх користувачів.

Сайт ASA створений, щоб інформувати пацієнтів про анестезію, хірургічні операції та лікування болю. Він також пояснює, як медичні спеціалісти, особливо анестезіологи, допомагають забезпечувати безпеку та якісний догляд під час медичних процедур. Крім того, сайт наголошує на важливості медичної допомоги, орієнтованої на потреби пацієнта, та висвітлює ключову роль анестезіологів у забезпеченні безпеки під час лікування.

 Прихильність ASA до освіти підтверджується її комплексними програмами, спрямованими на підвищення рівня знань і навичок анестезіологів на кожному етапі їхньої кар’єри. Щомісяця ASA випускає науковий журнал «Anesthesiology», заснований у 1940 році. Він фокусується на публікації досліджень і нових знань у галузях анестезіології, інтенсивної терапії та знеболюючих методів лікування. Метою журналу є покращення якості медичного обслуговування пацієнтів.

Національний інститут здоров'я і досконалості допомоги Великої Британії (NICE) є незалежною організацією, створеною у 1999 році для вирішення проблеми доступності та якості медичної допомоги.

 NICE забезпечує оцінку медичних технологій та надає клінічні поради і стандарти для лікування та догляду за пацієнтами. Ця організація розробляє рекомендації, як краще виявляти, направляти, діагностувати та лікувати пацієнтів, базуючись на перевірених та актуальних медичних даних. NICE отримав міжнародне визнання за свою наукову точність, якість та надійність рекомендацій.

 Клінічні настанови NICE призначені для спеціалістів у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги, щоб гарантувати пацієнтам відповідне лікування та догляд.


Більше цікавого для вас
Прорив Південної Кореї
Надрукувати майбутнє
Лазер у медицині
ТОП-10 розумних приладів на сторожі здоров’я
ДНК-робот – нове слово в лікуванні хвороб Паркінсона та Альцгеймера
Біопрепарати: технологія сьогодення та майбутнього
Artificial intelligence –на допомогу лікарям
Кишенькова медбригада