Artificial intelligence –на допомогу лікарям

Штучний інтелект щодалі активніше долучається до роботи природного. Економіка, освіта, транспорт, промисловість – сфери його найпомітнішої активності. Авжеж, і медицина не залишається осторонь. Комп’ютерні системи допомагають ефективніше організовувати процес лікування, стежити за станом пацієнта та виявляти на ранніх стадіях небезпечні патології.

  • НЕ СХИБИТИ З ДІАГНОЗОМ

    Ніхто не застрахований від помилок – це твердження, на жаль, також стосується медицини. Неправильно призначене лікування може призвести до сумних наслідків, але ХХІ століття пропонує нові методи перестраховки. На допомогу недосконалому людському мозку приходить штучний інтелект. Автоматизовані системи Watsons Health здатні швидко обробити велику кількість інформації про стан здоров’я пацієнта: повний анамнез, усі доступні результати аналізів за потрібний період часу – варто лише завантажити дані до бази. Процес відбувається доволі швидко: система штучного інтелекту змогла за 10 хвилин проаналізувати дані з 20 мільйонів статей на тему онкології і, врахувавши отриману інформацію, поставила правильний діагноз пацієнту. Також штучний інтелект допомагає прогнозувати виникнення проблем під час хірургічних втручань. Було проведено експеримент, результати якого опублікували в американському журналі Anesthesiology: програма проаналізувала дані більш ніж тисячі людей і змогла з точністю 84% передбачити аномалії під час операцій за 10-15 хвилин до їх виникнення, і з точністю 87% – за 5 хвилин.

  • ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ

     Буває, пацієнти, звертаючись по допомогу, не можуть чітко пояснити, в якому саме місці відчувають біль чи дискомфорт – не кажучи вже про дітей або людей із тяжкими ментальними розладами. Чіткість – важлива категорія у контексті діагностики, тому в нагоді стають датчики з функцією автоматичного розпізнавання болю. Технологія надає змогу діагностувати патології різних видів – від переломів до злоякісних пухлин. Комп’ютерна система аналізує рентгенівські знімки чи результати УЗД дуже пильно, звертаючи увагу на такі деталі, які людина може пропустити. Існують також різні способи виявлення генетичних проблем – наприклад, за допомогою сканування обличчя. А деякі системи здатні виявляти нейродегенеративні патології на ранніх стадіях – такі, як хвороба Альцгеймера чи Паркінсона, – аналізуючи ходу людини.

  • КОНТРОЛЬ ЗА КЕРМОМ 

    Велика кількість аварій трапляється в результаті алкогольного сп’яніння або різкого погіршення самопочуття водія. Новітні технології дають можливість людині завчасно оцінити власну готовність керувати транспортним засобом. Зазвичай люди зчитують інформацію під час спілкування, не лише вслухаючись у слова, а й беручи до уваги невербальні засоби – ми звертаємо увагу на гучність голосу, інтонацію, жести та міміку співрозмовника. Схожим умінням наділені сучасні програми штучного емоційного інтелекту. Спеціальний додаток, отримуючи через веб-камеру в авто інформацію про невербальну поведінку людини, робить висновки стосовно її самопочуття та стану здоров’я. Перевіряються й такі медичні показники, як частота серцевих скорочень і зміна кольору обличчя (останнє може бути ознакою гіпертонічного кризу або інсульту). Розробники програм працюють над удосконаленням їх таким чином, аби вони здатні були не тільки завчасно попереджати людей про можливу небезпеку, а й діяти – у разі якщо водій під час поїздки раптово втратить змогу керувати автомобілем.

  • ТОЧНИЙ ПРОГНОЗ 

    Новітні технології допомагають стежити за динамікою лікування і навіть робити обґрунтовані припущення стосовно того, чи доведеться людині незабаром знову звернутися до лікаря. Система моніторингу Quentus аналізує поведінку і самопочуття пацієнта впродовж усього періоду його перебування в лікарні. На основі отриманих даних програма робить припущення щодо можливого погіршення стану здоров’я людини. Для деяких програм не проблема визначити, чи ризикує клієнт повернутися до лікарні протягом найближчих 30 днів після виписки. Якщо така можливість є, людина отримує додаткові рекомендації щодо турботи про своє здоров’я.

  • АВТОМАТИЗОВАНІ ПРОЦЕСИ 

    Медицина – це не лише діагностика та лікування. Велику роль відіграють рутинні дії, без яких галузь би потонула у хаосі. Наприклад, це записи на прийоми, в разі потреби – перенесення або скасування. «Діри» в графіках лікарів завдають чималих збитків. Американські спеціалісти підрахували, що в середньому кожен пацієнт, котрий не з’явився на консультацію, коштує клініці приблизно у 200 доларів. Та вірогідність змін у графіку можна вирахувати, якщо взяти до уваги певні фактори. Серйозність озвучених людиною проблем зі здоров’ям, погодні умови, особливості транспортної системи – все це дає можливість передбачити, наскільки ймовірно, що клієнт перенесе зустріч, спізниться або не прийде взагалі. Це важко зробити людині, але програми штучного інтелекту і тут готові прийти на допомогу, прорахувавши найдрібніші деталі.

  • КОМП’ЮТЕРНА СИСТЕМА АНАЛІЗУЄ РЕНТГЕНІВСЬКІ ЗНІМКИ ЧИ РЕЗУЛЬТАТИ УЗД ДУЖЕ ПИЛЬНО, ЗВЕРТАЮЧИ УВАГУ НА ТАКІ ДЕТАЛІ, ЯКІ ЛЮДИНА МОЖЕ ПРОПУСТИТИ.


Більше цікавого для вас
Кишенькова медбригада
США і Україна. Чого вчить досвід лідера
Екскурс в історію: як еволюціонували засоби індивідуального захисту
«Farmak»: історія довжиною в століття
Farmak: Українська Фармація, що Перетинає Кордони
Прорив Південної Кореї
«Фармак» запустив виробництво ліків у небулах
Лазер у медицині