Біопрепарати: технологія сьогодення та майбутнього

Фармацевтична біотехнологія є напрямом, який успішно застосовується в сучасній медицині, залучаючи широкий спектр інших наукових напрямів, таких як генна інженерія, технологія культивування клітин і тканин, нанобіотехнологія та інші.

Створення ефективних і безпечних лікарських засобів для терапії хронічних та аутоімунних захворювань неможливе без використання біотехнологічних препаратів. Тому що вони здатні діяти на причину пошкодження та регулювати на клітинному рівні ті пошкодження, що відбулися в організмі. Зокрема, ці лікарські засоби важливі, коли йдеться про лікування, наприклад, онко- та аутоімунних захворювань, при яких організм не розпізнає причину виникнення хвороби і не може активно включитись у боротьбу зі змінами. Тут на допомогу приходить розуміння механізмів патологічних порушень і вплив на них біотехнологічними препаратами.

Зародження галузі

Остання чверть ХХ століття ознаменувалася знаковими роботами у генній інженерії, які дали поштовх розвитку широкого використання біотехнологічних препаратів у медицині. Це дослідження пов’язані зі секвенуванням геномів, розробкою проекту генома людини й тварин, впровадженням біотехнологічних розробок ліків для лікування хронічних захворювань різної етіології та з іншими помітними проривами в галузі геноміки мікроорганізмів. Врешті-решт медична біотехнологія вийшла на нову стадію розвитку. Нині це – надсучасна галузь, орієнтована на медицину та основана на сучасних біотехнологічних методах: рекомбінантних ДНК, іммобілізованих ферментів, клітинної біотехнології. Процес розробки та вироблення біотехнологічних продуктів потребує глибокого знання біологічних процесів людини і тварин, механізмів виникнення різних захворювань, а також чіткого розуміння всіх біохімічних, нейрогуморальних психічних процесів, що відбуваються в організмі внаслідок розвитку тієї чи іншої патології. Саме тому розробка біотехнологічних продуктів неможлива без залучення надбань таких наук, як молекулярна біологія, генетика, біохімія, нанобіотехнологія та інших.

Революційні відкриття

Асоціація розробників та виробників фармацевтичної продукції США опублікувала дані про те, що американські компанії нині випробовують понад 600 лікарських препаратів наступного покоління, призначених для боротьби з тяжкими і невиліковними захворюваннями. Сучасний світ прагне того, щоб невиліковних захворювань не залишилось узагалі. Саме з допомогою біотехнологічних препаратів можна й варто позбуватися хвороб, які вважаються фатальними, бо ці засоби здатні діяти безпосередньо на причину захворювання. Всі лікарські препарати, про які йшлося в доповіді асоціації, були створені на основі біотехнологій для застосування принципово нових методів у боротьбі з захворюваннями. 

Асоціація підкреслила, що успіхи медичної біотехнології дозволили використовувати для виробництва ліків ті технології, які раніше не застосовувалися. Наприклад, один із нещодавно розроблених лікарських засобів може доставляти в організм людини наночастинки, які виявляють і руйнують хвороботворні віруси, інший лікарський препарат, що перебуває на стадії випробування, регенерує м’язи – ця властивість необхідна для терапії пошкоджених тканин. Ще один лікарський засіб спроможний стимулювати продукування червоних кров’яних тілець. Адже деякі гематологічні хвороби на сьогодні залишаються невиліковними. Чимало патологій лікуються тільки лікарськими препаратами крові, які добувають безпосередньо з крові здорових людей шляхом виділення формених елементів. У такому разі терапія спрямована не на знищення хвороби, а на підтримання гомеостазу людини, життєздатності тієї чи іншої системи.

Біотехнології на "Farmak" 

Компанія "Farmak", завжди вірна своєму девізу «Ми для вас та вашого здоров’я», не могла оминути увагою біотехнологічний напрям розвитку у фармацевтичній галузі. Першими біотехнологічними препаратами, з якими "Farmak" вийшов на фармацевтичний ринок, були генно-інженерні інсуліни в 1999 році. Сьогодні "Farmak" має майже 40 зареєстрованих препаратів на основі біотехнологічних активних інгредієнтів, отриманих завдяки різним біотехнологічним процесам. Це генно-інженерні молекули білків, інсуліни, еритропоетин, ряд пептидних препаратів, біополімери на основі гепарину і еноксапарину, пробіотики та інші. Ще низка біотехнологічних препаратів наразі у стадії розробки. У виробництві застосовуються молекули, отримані з тканин тварин і рослин, генно-інженерні субстанції, виділені пептидні молекули. Крім того, останні роки "Farmak" займається створенням власних генно-інженерних субстанцій. Сьогодні для підприємства важливо продовжувати роботу над новими ефективними лікарськими засобами, які будуть скеровані на лікування тяжких захворювань, – зокрема тих, що потребують нових підходів до терапії.

Удосконалення щодня

Розробка кожного нового лікарського препарату підносить підприємство на дедалі вищий рівень. Дослідження і створення біотехнологічних препаратів потребує комплексного підходу і знань у багатьох галузях, застосування різних методів: фізико-хімічних, методів молекулярної біології, методів роботи з тваринами, мікробіологічних.  

Розробивши до 40 препаратів,  "Farmak" здобув компетенцію у різних підходах до стандартизації біотехнологічних молекул, фізико-хімічних та мікробіологічних методах, у деяких методах молекулярної біології. Підприємство відповідає всім необхідним регуляторним вимогам для випуску вже створених лікарських препаратів і має потенціал для розвитку та освоєння нових інноваційних молекул і методів. Кожна нова розробка стає кроком уперед, адже є складнішою за попередні: щоразу виникає потреба у використанні нових приладів, залученні нових відкриттів у сфері інших суміжних біотехнологічних напрямів.

Нині біотехнологічний напрям розвитку у світі розширюється з нечуваною швидкістю – з а темпами зростання він аж ніяк не відстає від ІТ.  "Farmak" перебуває у пошуку того спектру ліків, в якому Компанія зможе бути максимально успішною й приносити якнайбільше користі суспільству. Для цього її спеціалісти безперервно стежать за розвитком галузі, спостерігають за змінами та появою нових тенденцій у медичній біотехнології.

На «Farmak» існує консолідована робота трьох служб: служби директора з розвитку бізнесу, служби технічного директора та служби директора маркетингу та продажів, які надихають новими ідеями Компанію. Відбувається постійний пошук найновіших досліджень, найактуальніших ідей. Особливо у фармацевтичній розробці біотехнологічних продуктів важливо враховувати фактор часу, за який ми можемо досягнути поставленої мети. Кожен новий лікарський препарат потребує освоєння нових приладів, застосування нових методів та освоєння нових виробничих процесів. Ми приймаємо виклик і послідовно працюємо над удосконаленням і розширенням своїх компетенцій.

Марина Борщевська, Доктор фармацевтичних наук, професор, керівник Департаменту біотехнології АТ «Фармак»

Більше цікавого для вас
Найкорисніші онлайн ресурси для лікарів
Прорив Південної Кореї
Pro
Аналоги простагландинів у стартовій терапії глаукоми
Надрукувати майбутнє
«Farmak»: історія довжиною в століття
США і Україна. Чого вчить досвід лідера
Екскурс в історію: як еволюціонували засоби індивідуального захисту
Лазер у медицині