ТОП-10 розумних приладів на сторожі здоров’я

«Смарт»-час, у який ми живемо, мало не щодня екіпірує людей новими зручними технологічними рішеннями. Це стосується й медицини. Інноваційні гаджети неабияк спрощують пацієнтам життя, полегшуючи щоденну турботу про самопочуття та здоров’я.

  • 1 РІВЕНЬ ЦУКРУ – ПО ОЧАХ

    Можливість вчасно й точно виміряти рівень глюкози в крові – життєво важлива для людини, хворої на діабет. Аби завжди тримати це під контролем, хворий змушений кілька разів на день робити аналізи крові за допомогою глюкометра. Це потребує постійних часових та грошових затрат. Учені з Південної Кореї розробили девайс, здатний допомогти з контролем показника: лінзи, що реагують на сльози. У разі якщо рівень глюкози в сльозі підвищений, датчик реагує на це, і пацієнт отримує повідомлення про те, що варто терміново зробити ін’єкцію інсуліну. Подібні розробки вже здійснювалися раніше, але тоді рівень технологій ще не дозволяв створити лінзи таким чином, аби вони не становили небезпеки для зору.

  • 2 БАНДАЖ ПРОТИ БОЛЮ

     Хронічний біль може з’являтись у різних частинах тіла і значно погіршувати якість життя. Аби позбутися надокучливого негаразду, хворим доводиться вживати знеболювальні, що не завжди безпечно – деякі з цих препаратів викликають побічні ефекти. Втім, нині не обов’язково вдаватися до медикаментозного лікування – існують альтернативні методи, які вже встигли довести свою ефективність. Еластичний бандаж Quell здійснює знеболювальну дію за рахунок убудованої всередину пластини-нейростимулятора. Механізм дії пристрою абсолютно безпечний для здоров’я людини: гаджет надсилає імпульси, що блокують біль. Достатньо вдягти бандаж на частину тіла, яка потребує терапії, і незабаром симптом мине.

  • 3 ГАДЖЕТ ДЛЯ ТИХОГО СНУ

     Хропіння не лише виснажливе для людей, котрі сплять поруч: якщо оточуючі можуть ізолюватися від шуму за допомогою берушів, то організму хропуна нема куди дітися від негативного ефекту. Такі люди часто прокидаються з головним болем, а також у них збільшується ризик серцево-судинних захворювань. Тому є сенс заповзято перевертати сплячу людину на бік щоразу, коли вона починає хропіти. 

    Новітня розробка Night Shift Sleep Positioner сама виконує цю функцію. Лягаючи спати, пацієнт закріплює пояс на задній частині шиї. Щоразу коли людина перевертається на спину, прилад починає вібрувати. Вібрація поступово посилюється – аж доки позицію тіла не буде змінено.

  • 4 СМАРТ-АПТЕЧКА 

    Успішність лікування великою мірою залежить від самого пацієнта, його пунктуальності та звички чітко дотримуватись інструкцій лікаря. Пропуски препаратів гальмують успіх терапії, а то й взагалі зводять усе нанівець, тому пацієнтам – особливо тим, у кого проблеми з пам’яттю, – доводиться записувати схеми прийому у блокнотах чи на папірцях. «Розумна» аптечка, розроблена компанією AdhereTech, бере під свою відповідальність контроль за чітким прийомом препаратів. Коли настає час випити пігулку, пристрій починає світитися. Якщо пацієнт не зреагував на нагадування і не випив ліки, додаються звукові ефекти: гаджет починає виконувати функцію будильника й продукувати гучні сигнали.

  • 5 ВДЯГТИСЯ РОЗУМНО 

    До функцій прикриття тіла від холоду чи інших негативних впливів навколишнього середовища та підкреслення індивідуальності людини у ХХІ столітті додалася ще одна: новітні технології наділяють предмети гардеробу «розумними» технологічними властивостями – зокрема, медичними. На початку 2000-х була представлена унікальна на той час розробка. Виробник одягу Reima разом із науковцями двох університетів Фінляндії презентували ідею костюма для їзди на снігоході, що був пристосований для взаємодії з організмом людини та навколишнім середовищем: відстеження температури тіла та повітря, рухів, які робить людина. За такими принципами створюється смарт-одяг і нині: завдяки йому можна контролювати власне здоров’я та самопочуття. У «розумні» речі вбудовуються датчики для постійного відслідковування найважливіших медичних показників температури тіла, серцевого ритму, частоти дихання, артеріального тиску. Технології створення розумного одягу постійно вдосконалюються – виробники шукають способи вироблення якомога легших та зручніших у використанні речей. Футболка Smart Shirt від компанії Sensatlex, представлена ще у 2006 році, оснащена функціями моніторингу серцевого ритму й дихання людини та передавання цієї інформації безпровідним шляхом, при цьому футболка є доволі легкою і добре переться. Наразі вбудовуванням датчиків виробники не обмежуються – вже винайдено «розумну» тканину, яка по суті є суцільним датчиком. Речі, пошиті з неї, здатні фіксувати будь-який рух свого носія та миттєво давати поради – наприклад, як покращити поставу. А в рамках проекту SUITCEYES відбувається розробка технології, спрямованої неабияк полегшити життя людей із вадами зору та слуху. Ідея полягає в тому, аби створити костюм із вбудованою камерою, завдяки якій людина отримуватиме всю необхідну інформацію про навколишнє середовище. Камера фіксуватиме обличчя людей, котрі оточують носія костюма, а також об’єкти, розташовані поруч. Записана інформація передаватиметься людині через тактильні сигнали, наприклад, вібрацію.

  • 6 СТОМАТОЛОГІЯ НЕ ВИХОДЯЧИ З ДОМУ

    Лікування зубів – дорога справа, до того ж вона потребує чималих часових затрат. Аби не допустити раптового погіршення стану ротової порожнини, бажано знаходити час на консультативні візити до стоматолога – принаймні раз на рік. Сучасні технології позбавляють пацієнтів такої потреби. Гаджет Oral Hygiene Monitor – домашній індивідуальний дантист, що діагностує патології зубів на ранніх стадіях прямо вдома. Невеличку пластинку, оснащену датчиками, варто вкласти до рота – вона просканує щелепи і визначить проблемні точки. Лікар отримає інформацію в електронному вигляді і вирішить, чи потребує пацієнт реальної консультації. Система зручна ще й тому, що дантист робить висновки, посилаючись безпосередньо на результати сканування, а не на слова пацієнтів, яким буває складно чітко описати свої стоматологічні проблеми.

  • 8 ОКУЛЯРИ З ФУНКЦІЄЮ ЗАПИСУ 

    Ще один гаджет, готовий прийти на допомогу діагносту, розробила компанія Wearable Intelligence. Розумні окуляри, які працюють за системою Google Glass, надають можливість передавати інформацію від лікаря до лікаря без записів у картках і довгих пояснень. Наприклад, пацієнт потрапляє до лікарні за викликом швидкої допомоги. Насамперед його оглядає фельдшер у «розумних окулярах», що записують усю необхідну інформацію і передають її наступному лікарю, до чиїх рук потрапить пацієнт. Розробки Google Glass уже включають функцію відеощоденника, фото- та відеозйомки й оснащені мобільним зв’язком та інтернетом. У майбутньому їх планують ще вдосконалити: додати функцію доповненої реальності.

  • 7 ПІНЕТКИ-ПОМІЧНИКИ 

    Аби заспокоїти молодих мам, завжди занепокоєних самопочуттям немовлят, розробники компанії Owlet створили гаджет Owlet Baby Care – це пінетки із вбудованим механізмом моніторингу пульсу, рівня кисню в крові та інших важливих медичних показників. Зчитані дані у розгорнутому вигляді надходять на смартфони батьків. Мама й тато можуть цілодобово контролювати стан своєї малечі та її самопочуття, а в разі появи підозрілих симптомів оперативно звернутися до лікаря.

  • 9 БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТЕТОСКОП 

    Прилад, за допомогою якого лікарі «слухають» серце та легені, є одним із найстаріших медичних апаратів. Компанія HD Medical вирішила вивести його на новий рівень і створила вдосконалену версію стетоскопа – цифровий ViScopeMD із дисплеєм, на якому можна переглянути кардіограму пацієнта. Зчитану інформацію гаджет запам’ятовує і передає на комп’ютер. Ще один плюс розробки полягає в тому, що вона оснащена спеціальним алгоритмом виявлення патологій: під час огляду стетоскоп автоматично фіксує підозрілі шуми в серці, завдяки чому лікареві значно простіше встановити діагноз.

  • 10 ТЕХНОЛОГІЇ ПРОТИ МІГРЕНІ 

    Нині хворобі можна зарадити, не вдаючись до медикаментозної терапії. Оскільки біль за великим рахунком є інформацією, що надходить по нерву до мозку, можна застосувати технології, які допоможуть приглушити його завдяки електромагнітним імпульсам. Бельгійські вчені розробили новий гаджет Cefaly, який одягається на голову, наче обруч, і знімає симптоми мігрені.


Більше цікавого для вас
Кишенькова медбригада
США і Україна. Чого вчить досвід лідера
Екскурс в історію: як еволюціонували засоби індивідуального захисту
«Farmak»: історія довжиною в століття
Farmak: Українська Фармація, що Перетинає Кордони
Прорив Південної Кореї
«Фармак» запустив виробництво ліків у небулах
Лазер у медицині