Кишенькова медбригада

Сьогодні важко уявити когось, хто б не мав смартфон. Цей маленький пристрій стає у нагоді своєму власникові за будь-яких обставин. А розмаїття додатків для гаджета суттєво зможуть зекономити час, кошти і нерви. Отже, рейтинг інноваційних застосунків Science Inside.

  • 1. ДІЯТИ ШВИДКО І ТОЧНО

     «Перша допомога» від Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця – додаток, який, без перебільшення, рятує життя. Завдяки простим покроковим інструкціям та миттєвому доступу до інформації звичайна людина зможе надати першу медичну допомогу, не розгубившись у скрутній ситуації. Також, використовуючи додаток, в будь-який час можна зателефонувати до екстрених служб 911, 999 чи 112 навіть під час закордонних подорожей. Ще однією перевагою застосунку є відео та анімації, за якими легко вивчати правила надання екстреної допомоги. У програмі є попередньо завантажений уміст, тож користувачі мають можливість отримати інформацію з техніки безпеки, навіть якщо пристрій не підключено до мобільної мережі або Wi-Fi.

  • 2. ДІАГНОСТИКА ЗА ФОТО

     Додаток SkinVision – унікальна розробка для виявлення меланоми через сканування новоутворень на шкірі за допомогою смартфона. Основна мета додатку – попередити захворювання та скерувати користувача вчасно звернутися до лікаря, якщо є потреба. Треба лише зробити фотознімок камерою мобільного, тоді програма проаналізує знімок і повідомить користувача, чи наявні ознаки, що вказують на ймовірність злоякісних процесів. Скануючи родимки, програма враховує розмір, форму та їх забарвлення, розраховує УФ-індекс з урахуванням типу шкіри і навіть надає персоналізовані поради залежно від типу шкіри та факторів ризику

  • 3. КАРДІОГРАМА НА IPHONE

     Вкотре своїми розробками дивує всесвітньо відома американська компанія Apple. Тепер для всіх власників Apple Watch Series 4 стала доступною функція читання електрокардіограми (ЕКГ). Такою функцією власники iPhone зможуть скористатися через додаток Health. Для того, щоб відобразити на екрані мобільного кардіограму, слід відкрити програму на годиннику і протягом 30 секунд тримати вказівний палець на кнопці Digital Crown. Apple Watch записує показання і серцевий ритм користувача. Завдяки додатку користувач зможе виявити відхилення в організмі й оперативно відреагувати на них, у такий спосіб попередити захворювання серцево-судинної системи. Усі дані зберігаються на iPhone в додатку Health, і навіть є можливість створити такий собі звіт щодо стану здоров’я у форматі PDF для дистанційної консультації з лікарем.

  • 4.  ОНЛАЙНПОВОДИР 

    Корпорація Microsoft розробила унікальний додаток для смартфонів з операційною системою iOS, яка слугує своєрідним поводирем для людей зі слабким зором і навіть для незрячих. Програма Soundscape працює як GPS-навігатор і допомагає користувачеві зорієнтуватися у просторі: розповість власнику про об’єкти, що його оточують; підкаже, якою дорогою краще йти та куди слід повернути; нагадає назви вулиць, якими рухається користувач. Також додаток оснащений голосовими підказками, що лунають об’ємним звуком у стереонавушниках з того боку, з якого розташований якийсь об’єкт, що його програма фіксує та описує. Завдяки цьому людині простіше зрозуміти своє перебування в середовищі. Окрім цього, є можливість увімкнути звуковий маячок, який сповіщає користувача, якщо той збився з маршруту чи навпаки рухається у правильному напрямку

  • 5. ГЛЮКОМЕТР 

    Дослідники з Каліфорнійського університету вирішили вдосконалити звичайний чохол для смартфона та зробили з нього прилад для визначення рівня глюкози в крові. Чохол GPhone надрукували на 3D-принтері, пристрій працює за рахунок акумулятора смартфона. На чохлі є змінний сенсор багаторазового використання, під’єднаний до друкованої системної плати. В комплекті також є стилус із 30 одноразовими гранулами всередині – його користувач має прикріпити до сенсора, щоб активувати прилад. Після цього варто додати на стилус кілька крапель крові. Фермент глюкозооксидази, вбудований усередину, починає реагувати на кількість глюкози і подає електронний сигнал, який приймається електродами сенсора. Дані з чохла передаються по Bluetooth у спеціальний додаток Android-смартфона. Отримана інформація зберігається на мобільному задля моніторингу. Сам тест займає близько 20 секунд.

  • 6. АНАЛІТИКА БОЛЮ

     First Aid – мобільний додаток вітчизняного виробництва, створений українськими розробниками Вадимом Гринченком та Лілією Курилець. Унікальна програма допомагала користувачам спробувати визначити причину фізичного болю та ознайомитися з імовірними діагнозами. Додаток ставив відповідні запитання пацієнту (де болить, який біль за характером, що полегшує біль тощо) для встановлення ймовірної причини фізичного дискомфорту. Програмі «знайомі» симптоми 52 хвороб – від звичайного нежитю до інсульту. Користувач також міг експортувати результати діагностики у форматі PDF-файла та надати інформацію лікарю під час візиту. Втім, на жаль, винахідники не змогли залучити інвесторів, а власні кошти на розвиток First Aid – закінчилися. Проте засновники вважають свій проект успішним, адже за три роки існування додаток допоміг 2 000 людей отримати первинний діагноз.


Більше цікавого для вас
Найкорисніші онлайн ресурси для лікарів
Прорив Південної Кореї
Pro
Аналоги простагландинів у стартовій терапії глаукоми
Надрукувати майбутнє
«Farmak»: історія довжиною в століття
США і Україна. Чого вчить досвід лідера
Екскурс в історію: як еволюціонували засоби індивідуального захисту
Лазер у медицині