Девід Райх: генетик, який розкриває таємниці людської ДНК

Авторка матеріалу

Марина Володимирівна Гуржи

Авторка матеріалів на суспільні теми та оглядачка книг, написаних лікарями

За останні кілька років відбулася революція у здатності картографувати всю геномну ДНК стародавніх людей. Стародавня революція ДНК у поєднанні зі швидким картуванням геномів нинішніх людських популяцій дає чудові знання про наше минуле. Ці важливі нові дані прояснюють та доповнюють наші знання з археології та антропології.

Девід Райх, професор генетики Гарвардської медичної школи, є одним із планетарних піонерів аналізу ДНК стародавньої людини.

Такі генетики, як Девід Райх, досягли вражаючих успіхів у галузі геноміки, яка виявилася такою ж важливою, як археологія, лінгвістика та письмові записи, як засіб розуміння нашого походження.

Девід Райх, чия команда була в авангарді відкриттів, пояснює, що генетика говорить нам про нас самих і наше складне й часто дивовижне походження. Зникли старі ідеї про будь-яку расову «чистоту» чи навіть глибокі та давні розмежування між народами. Натомість ми знаходимо багату різноманітність сумішей. Райх описує передові відкриття за останні кілька років, а також розглядає делікатні питання, пов’язані з відстеженням походження, коли наука іноді бореться з політикою та традиціями. Він приносить важливе ширше повідомлення: що ми повинні відзначати наше багате розмаїття та визнати, що кожен з нас є результатом довгої історії міграції та змішування стародавніх народів, які ми носимо як привидів у своїй ДНК.

Книга “Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК”

Хто ми насправді? Як знати своє походження і належність? Зараз ці таємниці можна розкрити за допомогою науки, дослідження своєї ДНК. Адже вчені спромоглися зазирнути в минуле людства маючи лише крихітну частину кістки. Здається, з такої крихітної частинки важко зрозуміти щось більше, ніж те, ким була  особа, від яких хвороб страждала, і які мутації вплинули на її організм. Але це не так. Бо крихта за крихтою науковці будували уявлення про раси, про спосіб життя, харчування, розселення, спілкування і схрещування наших прародичів.

Книга «Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК». Фото взято з сайту видавництва «Наш Формат».

У книзі «Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК» Райх дає читачам змогу дізнатися, як геном людини надає не лише всю інформацію, необхідну для розвитку людського ембріона, але й приховану історію нашого виду. Райх досліджує, як геномна революція змінює наше розуміння сучасних людей і як дослідження ДНК виявляють глибоку нерівність між різними групами населення та окремими людьми. Провокативно Райх припускає, що цілком можуть існувати біологічні відмінності між людськими популяціями, але ці відмінності навряд чи відповідають загальним стереотипам.

Спираючись на революційні відкриття та неперевершені наукові дослідження, книга «Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК» — це захоплюючий погляд на людство — звідки ми прийшли, і що це говорить про наше життя сьогодні.

Автор пише, що наука розвивається такими неймовірними темпами, що нове відкриття і знахідка можуть знову перевернути наші уявлення про світ. Прочитавши всю книгу, ви з допомогою Девіда Райха зможете зібрати складну мозаїку становлення людини розумної, від найдавніших часів, а також зрозумієте, що таке генетика, генетичні мутації та чому люди відрізняються зовні. Вчений наголошує, що питання раси — сумнівне, бо чим більше проводиться генетичних досліджень, тим більше піддається сумніву це поняття. Це переплетено ще й з тим, що жоден народ на землі не є автохтонним. Протягом історії було кілька популяцій, вони перепліталися, мігрували та зникали або розчинялися.

Історія не настільки проста як це може здатися, все набагато складніше і саме такі книги як "Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК" допомагають розібратись у питаннях походження людей, таких які вони є зараз, і чому вони такі, які вони є.

В своїй книзі автор Девід Райх аналізує дані, отримані за допомогою найновіших технологій й революційних методів дослідження ДНК, які у XXI столітті дали можливість розвиватися генетиці шаленими темпами. Багато знайдених фактів ламають усталені стереотипи щодо походження сучасної людини, доводять існування різних популяцій людей в рамках одного часового проміжку.

Нові підходи до досліджень надають широкі можливості значно уточнити або спростувати накопичені людством знання, здобуті археологами, істориками і геологами.

Хоча на початку книги автор пояснює всілякі специфічні галузеві терміни, генетичні механізми та інше — цього буде замало для тих, хто далекий від теми, бо далі вся книга пересипана науковими термінами та поясненнями крізь призму геному та взаємодії його елементів.

Вдалий переклад тексту,  можна наочно побачити графіки, які сприяють легшому засвоєнню інформації, карти з вказівками. Дуже багато посилань на джерела інформації та наукові роботи.


Більше цікавого для вас
Генрі Марш - відомий нейрохірург та автор книг
Тім Кантофер: практичні поради від лікаря-психіатра
Трансплантолог Джошуа Мезріч - "Коли смерть дарує життя"
Доктор Річард Шеперд, медичний детектив і найкращий британський судово-медичний експерт
Стівен Керлі: захоплюючі історії хірурга-онколога та його пацієнтів, які борються з раком
Андрій Сем’янків: український медик-анестезіолог, письменник, популяризатор доказової медицини
Ірвін Ялом: психотерапевт та письменник