Лайфхаки, як прокачати стратегічне мислення

Ми часто чуємо, що для того, щоб досягнути успіху необхідно мислити стратегічно (наперед). На перший погляд, може здатися, що ця компетенція необхідна тільки в бізнесі, і лише керівникам. Дійсно, управлінці потребують цієї навички більше. Та насправді вона необхідна кожному з нас.

Зараз коли швидкість змін у бізнесі й технологіях набуває все більшого значення, розвинене стратегічне мислення є необхідністю, а не перевагою. Так чи інакше всі ми є стратегами, бо приймаємо безліч рішень — в особистому житті чи на роботі. Великий плюс у тому, що ми можемо мислити й прогнозувати наперед в складних чи важливих життєвих ситуаціях.

Є безліч наукових визначень стратегічного мислення, але якщо узагальнити їх, то стратегічне мислення — це думати та мислити наперед, передбачати й долати перешкоди для досягнення цілей.

Мислити стратегічно означає міркувати покроково, обирати між різними варіантами, які необхідно оцінювати та обрати із них найкращий, базуючись на попередньому досвіді, використовуючи факти та інтуїцію

І хороша новина полягає в тому, що стратегічне мислення можна розвивати. А, як відомо, систематична робота над чимось завжди веде до успіху.

Як можна розвинути стратегічне мислення:

1

Аналізуйте тенденції та прогнозуйте майбутнє. Досліджуйте тренди у своїй галузі та прогнозуйте, як вони можуть змінюватися в майбутньому. Спостерігайте за новими технологіями, досліджуйте потреби ринку та зміни в економіці.


2

Спробуйте формулювати стратегічні питання щодо своєї роботи. Міркуйте над питаннями щодо майбутнього компанії, в якій працюєте, вашої галузі, можливими шляхами розвитку. Це допоможе краще планувати, виявляти можливості та розвивати стратегічне мислення.


3

Вчіться передбачати події. Перш ніж щось робити, спробуйте уявити подальший розвиток подій і майбутній результат, який ви можете отримати. Наприклад, запитайте себе: «Чого я хочу досягнути та що мені для цього потрібно?».


4

Плануючи щось збирайте та аналізуйте якомога більше інформації.


5

Продумуйте план Б. Здається, що ви продумали всі деталі, але реальна ситуація може виявитися іншою. Можуть виникнути непередбачені обставини, тому, плануючи свої дії, продумуйте кілька варіантів ситуації.


6

Враховуйте попередній досвід. Розв'язуючи певну задачу, подумайте, чи зіштовхувались ви або хтось інший з чимось подібним раніше. Ґрунтуючись на цьому, ми можемо передбачити хід подій і використати попередні успішні рішення або доповнити їх новими деталями.

Книги для розвитку стратегічного мислення

  • Авінаш К. Діксіт, Баррі Дж. Нейлбафф «Мистецтво стратегії. Посібник з теорії гри в житті та бізнесі»

  • Стівен Сломен та Філіп Фернбах «Ілюзія знання»

  • Мікаель Крогерус, Роман Чеппелер «Книга рішень. 50 моделей стратегічного мислення»

  • Сунь Цзи «Мистецтво війни»

  • Річард Румельт «Гарна стратегія, погана стратегія»


Більше цікавого для вас
Pro
Чи може лікар рекомендувати конкретний ЛЗ (комерційну назву) чи дієтичну добавку у своєму блозі?
Pro
Чи може лікар розробити методичку чи гайд і продавати її?
Pro
Як регулюється оплата за онлайн консультації?
Pro
Чи може пацієнт отримати письмову рекомендацію від лікаря з печаткою на основі онлайн консультації?
Генрі Марш - відомий нейрохірург та автор книг
5 порад, як навчитися системно мислити