Новий штам ковіду FLiRT

Авторка матеріалу:

Оксана Юріївна Молода

Авторка медичних матеріалів

Сімейна лікарка, фтизіопульмонолог

Влітку - коли дні тривалі, а ночі короткі, коли всі засмаглі й роздягнені, коли повітря спекотне, а в серцях вирують пристрасті, - хочеться посміхатися, радіти життю й фліртувати. Коронавірус теж не залишився осторонь цих настроїв - він мутував і вийшов у світ грайливим і оновленим: у вигляді нового підтипу штаму Омікрон - "Флірт".

Рівень захворюваності протягом місяця збільшився майже в 6 разів: якщо у червні, згідно даним МОЗ, спостерігалося близько 2000 випадків, то наприкінці липня було зафіксовано вже близько 12000. Близько 2500 пацієнтів на кінець липня перебувало на стаціонарному лікуванні. 

Штам "FLiRT" походить від варіанту Омікрон. Специфічна мутація білка-шипу дозволила вірусу отримати здатність швидше проникати в середину клітини та уникати імунної відповіді організму. Інфікуватися цим видом вірусу можуть навіть ті особи, що раніше перехворіли, та щеплені

Водночас, поствакцинальний імунітет дозволяє запобігти ускладненням і важкому перебігу хвороби. 

Основними симптомами даного різновиду коронавірусної хвороби є: 

  • загальна слабкість, 
  • підвищення температури з хвилеподібним перебігом, 
  • грипоподібний синдром (суглобові та м'язові болі), 
  • нежить, 
  • помірний сухий кашель, 
  • підвищена втомлюваність.

FLiRT легше передається і швидше вражає осіб з ослабленою імунною відповіддю (внаслідок наявності хронічного захворювання, прийому імуносупресивних препаратів, імунодефіцитних станів тощо), тому вразливим групам населення особливо важливо бути вакцинованими! 

Вийшли оновлені рекомендації по вакцинації від коронавірусної хвороби, рекомендовані НТЕГІ (Національною технічно-експертною групою з імунопрофілактики), затверджені Наказом МОЗ 1380 від 5.05.2024 року. Згідно рекомендаціям, більшості людей достатньо отримати одну дозу щеплення, якщо вони не отримали його раніше. Вразливим групам необхідно провести ревакцинацію через 6-12 місяців після отриманої дози. 

Групи підвищеного ризику: 

  • пацієнти віком 60+, 

  • люди, що мають хронічні захворювання, 

  • вагітні, 

  • пацієнти з імунодефіцитами, 

  • особи, що мають професійний ризик (лікарі, педагоги, військовослужбовці, соцпрацівники, журналісти тощо)

Лікування

Як і штам Омікрон, підвид FLiRT, зазвичай, потребує виключно симптоматичної терапії. За умови важкого перебігу, в амбулаторних умовах пацієнту може бути призначений препарат нірматрелвіру/ритонавіру (призначається виключно лікарем, для лікування коронавірусної хвороби у дорослих, які не потребують оксигенотерапії та належать до групи підвищеного ризику погіршення стану до тяжкої форми COVID-19). 

Пацієнти з важким перебігом коронавірусної хвороби підлягають госпіталізації для проведення кисневої терапії.


Більше цікавого для вас
Pro
БЦЖит: причини та наслідки
Що необхідно знати про кашлюк
Pro
Вірус папіломи людини
Pro
Промивання носа в дітей: поради для батьків
Pro
Етіотропна терапія коронавірусної хвороби
Pro
Доказова терапія грипу типів А та В