Що необхідно знати про кашлюк

Кашлюк, або коклюш це дуже заразне інфекційне захворювання дихальних шляхів. Він проявляється затяжними нападами спазматичного кашлю1,2. На кашлюк можуть захворіти люди будь-якого віку, але особливо небезпечним він є для дітей до 1 року3.

Які причини кашлюку

Кашлюк викликають бактерії, що називаються Bordetella pertussis (Бордетелла пертусіс). Коли вони потрапляють в організм, то прикріплюються до війок, крихітних, схожих на волоски відростків, що вистилають верхні дихальні шляхи, і продукують токсини, які пошкоджують наш організм3.

Як розповсюджуються збудники кашлюка

Бактерії, що викликають кашлюк, легко передаються від людини до людини через повітря. Коли людина, хвора на кашлюк, чхає або кашляє, вона виділяє дрібні частинки з бактеріями. Інші люди можуть вдихнути ці бактерії3.

Хворі можуть бути заразними протягом декількох тижнів. Поширення бактерій триває від початку появи симптомів і принаймні протягом 2 тижнів після початку кашлю3.

Деякі люди мають слабкі симптоми й не знають, що хворіють на кашлюк, але вони все одно можуть поширювати бактерії серед інших. Багато немовлят заражаються кашлюком від старших братів і сестер, батьків або опікунів, які не знають, що хворі та є джерелом інфекції3.

Хто у зоні ризику

Вік та супутні захворювання можуть підвищувати ризик захворіти на кашлюк у важкій формі3.

Діти віком до 1 року мають найбільший ризик захворіти на кашлюк3. У немовлят кашлюк може викликати тимчасову зупинку дихання — апное, а ще у них хвороба може протікати важко та мати високий ризик ускладнень і смерті1.

Люди із супутніми захворюваннями, які можуть погіршитися через кашлюк, мають високий ризик розвитку важкої інфекції3. Зазвичай старші діти та дорослі одужують від кашлюка без ускладнень, але для них хвороба є дуже виснажливою1.

Ранні симптоми кашлюку

Симптоми кашлюку з'являються через 3-14 днів (у середньому 5-8 днів) після контакту з бактеріями й протікають як звичайна застуда. Хворий є дуже заразним у цей період1.

Ранні симптоми включають: нежить або закладеність носа, невисоку температуру, легкий, епізодичний кашель4.

Багато немовлят, хворих на кашлюк, взагалі не кашляють, але у них може бути апное — небезпечні для життя паузи в диханні. Апное може викликати посиніння тіла або утруднене дихання4.

Кашель при кашлюку

Наступні 1-2 тижні після появи перших симптомів характеризуються сильним кашлем. Для кашлюка характерний сильний спазматичний кашель зі свистом1.

Кашель, як правило, посилюється у міру прогресування хвороби. При кашлі можливо4:

  • Блювати під час або після нападу кашлю

  • Почуватися дуже втомленими після нападу, але при цьому добре почуваються між нападами

  • Мати труднощі зі сном вночі

  • Мати утруднене дихання

  • Навіть отримати перелом ребра

Кількість періодів кашлю збільшується вночі, що дуже виснажує хворого. Під час кашлю може з’являтися мокротиння. Цей період у середньому триває до 8 тижнів1

Одужання

Через 4-8 тижнів кашель поступово зникає. Приступи кашлю стають слабшими, кашель стає м'якшим і рідшим. Цей період може тривати від 2 до 6 місяців1.

Ускладнення

У немовлят та дітей молодшого віку кашлюк може спричиняти серйозні, а іноді й смертельні ускладнення4.

Новонароджені до періоду вакцинації, тобто до 2 місячного віку, а також після першої вакцинації потребують особливої уваги1.

Приблизно кожна третя дитина віком до 1 року, яка захворіла на кашлюк, потребує стаціонарного лікування. У немовлят можуть виникнути4:

  • Апное: 2 з 3 випадків (68%)

  • Пневмонія (запалення легень): 1 з 5 (22%)

  • Судоми (сильне, неконтрольоване тремтіння): 1 з 50 (2%)

  • Енцефалопатія (захворювання головного мозку): 1 зі 150 (0,6%)

За статистикою, у 1% випадків можуть виникнути ускладнення, які можуть призвести до летального результату4.

Підлітки та дорослі також можуть захворіти на кашлюк з ускладненнями, такими як пневмонія. Хоча у цій віковій групі ускладнення зазвичай менш серйозні, особливо серед тих, хто був вакцинований. Але все ж кашлюк є дуже виснажливою хворобою, що сильно ослаблює організм1.

Діагностика кашлюку

Інколи кашлюк складно діагностувати, бо його симптоми дуже схожі на прояви інших захворювань дихальних шляхів.

Під час візиту лікар може запитати чи був контакт з хворими на кашлюк. Також він вислухає скарги та поставить додаткові питання, огляне хворого та ймовірно призначить додаткові методи обстеження, наприклад, мазок з глотки або з носа та загальний аналіз крові3,5.

Лікування коклюшу

Зазвичай кашлюк лікують антибіотиками. Дуже важливо почати лікування кашлюку на ранній стадії, до початку нападів кашлю. Це може запобігти поширенню бактерій, що викликають кашлюк, серед інших людей6.

Якщо дитині встановили діагноз «кашлюк», дотримуйтеся правил, які полегшать перебіг хвороби та допоможуть зменшити кашель2:

  • Дитина має перебувати у тихій, темній кімнаті

  • Не турбуйте малечу зайвий раз

  • Постійно провітрюйте кімнату

  • Годуйте малими порціями, між нападами кашлю

  • Бережіть малюка від впливу подразників, що провокують напади кашлю

Не залишайте дитину під час нападу на самоті. Якщо напад почався, посадіть дитину на коліна та тримайте, нахиливши трохи вперед. Будьте з дитиною поруч, поки вона не почне рівномірно дихати. Спіть з дитиною в одній кімнаті, щоб бути поруч під час нападу кашлю2

Профілактика кашлюку

Єдиним надійним способом профілактики кашлюку є вакцинація7.

Імунопрофілактика кашлюку визначена національним календарем профілактичних щеплень. Вакцинувати дітей від кашлюку необхідно 4 рази: у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше1.

Якщо у вашій сім'ї є старші діти й ви плануєте поповнення, пам'ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюку, несуть загрозу немовляті3.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення1.

Для вакцинації проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися два типи вакцин: як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку2.

Ситуація в Україні

З 2023 року в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк (коклюш). Такий підйом кашлюка відбувається шляхом накопичення значної кількості нещеплених дітей8.

Рівень охоплення щепленнями від кашлюку по Україні є вкрай низьким і складає 55,9% для дітей віком 1 рік і старше. Найчастіше хворіють діти у віковій групі від 1 до 9 років, рідше 10-14 років8.

Попіклуйтеся про себе та свої рідних, щоб вберегтися від небезпечної хвороби. Вакцинуйтеся вчасно!

Основні тези

Кашлюк, або коклюш є дуже заразним інфекційним захворюванням дихальних шляхів, що протікає, як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю1,2. Викликають кашлюк бактерії, які легко передаються від людини до людини через повітря3


Найбільш уразливими є наступні категорії: діти до 1 року та люди із супутніми захворюваннями. У них кашлюк може протікати дуже важко, окрім того, є високий ризик ускладнень та смерті1,3


Найбільш характерний симптом кашлюка — сильний спазматичний кашель зі свистом, який триває понад 2 тижні1. У немовлят замість кашлю може бути апное — небезпечні для життя паузи в диханні4


У разі діагностування кашлюку, дотримуйтеся рекомендацій лікаря щодо плану лікування та порад, щоб полегшити кашель2


На жаль, останній часом в Україні збільшилася кількість випадків кашлюку, що обумовлено низьким рівнем щеплень серед дітей8


Пам’ятайте, що деякі люди мають слабкі симптоми й не знають, що хворіють на кашлюк, але все одно можуть поширювати бактерії3. Тому важливо дотримуватися календаря щеплень, адже вакцинація — єдиний надійний спосіб профілактики кашлюку7


Більше цікавого для вас
Вивчення впливу пробіотиків на псоріаз та атопічний дерматит
Сучасна детоксикація при хронічних дерматозах
Особливості виявлення та лікування нормотензивної глаукоми
Чим загрожує пієлонефрит та як йому запобігти?
Дезлоратадин чи левоцетиризин: який активний метаболіт обрати?
Рак молочної залози: своєчасна діагностика рятує життя!
Стратегії лікування оніхомікозу: розчини проти лаків