Про ChatGPT та його використання у медичній практиці

Штучний інтелект і досі залишається предметом дискусії. Дехто його боїться, вважаючи, що він може захопити людство. Інші ж переконані, що прогрес без нього неможливий. Одне нам відомо напевно – він може стати корисним інструментом у вирішенні рутинних питань як у роботі, так і повсякденному житті.

Як працює та для чого потрібен ChatGPT?

ChatGPT – це чат-бот зі штучним інтелектом, який був розроблений компанією OpenAI. Як вказує його абревіатура, Generative Pre-training Transformer, GPT — це генеративна лінгвістична модель, що здатна імітувати людську розмову. Вона може обробляти великі обсяги тексту та навчатися ефективно виконувати завдання1.

Остання версія лінгвістичної моделі, на якій працює чат-бот, – це GPT-4. Порівняно з попередніми поколіннями, вона здатна швидше відповідати та обробляти більше ввідної інформації від користувача (до 25 тисяч знаків). Також може працювати не лише з текстом, але і з зображеннями2.

Можливе застосування1,3

  • Створення текстів із використанням різних мов, тем та стилів (наприклад, статей, оголошень, публікацій у соціальних мережах, віршів, оповідань)

  • Пошук відповідей на різноманітні запитання

  • Полегшення бізнес-процесів (наприклад, написання листів, створення звітів)

  • Аналіз великого обсягу даних і виділення з них важливої інформації

  • Переклад текстів та написання коду

Обмеження4,7

Може випадковим чином генерувати неправдиву інформацію, шкідливі інструкції та необ’єктивний контент

Має обмежений доступ до інформації та подій, починаючи з 2021 року

Не має доступу до інтернету

Цікаві факти про ChatGPT

Це найбільша модель штучного інтелекту в історії людства, для роботи якої використовуються 175 мільярдів параметрів машинного навчання4


Відповідно до статті Yahoo! Finance ChatGPT зібрав 1 мільйон користувачів по всьому світу протягом першого тижня своєї роботи5


Деякі школи і університети забороняють використання ChatGPT, адже він може створювати есе, розв’язувати математичні задачі та допомагати учням виконувати домашнє завдання4


СhatGPT успішно склав іспити з медичного ліцензування США (USMLE) із точністю 60% без попереднього тренування. Це може свідчити про його можливе використання як корисного інструменту для медичної освіти6

Способи використання ChatGPT у медичній практиці

#1 Підбиття підсумків (узагальнення) інформації про пацієнтів5

ChatGPT можна навчити діяти як цифровий помічник для лікарів. Технологія витягуватиме важливу інформацію з записів про пацієнта, симптоми його хвороби, поточне лікування, потенційні алергії, результати лабораторних досліджень тощо5.

Проте не потрібно вказувати ПІБ, дату народження або іншу особисту інформацію, адже ChatGPT все запам’ятовує.

Зображення Midjourney

#2 Автоматизація адміністративних функцій5

Дослідження показали, що лікарі та медичний персонал витрачають близько 16,4 години на тиждень для виконання адміністративних завдань. Це зменшує час для надання медичної допомоги. ChatGPT можна використовувати для планування зустрічей, створення нотаток, написання листів та інших щоденних завдань, які повторюються5.

#3 Поліпшення комунікації між пацієнтом та лікарем5

Для створення клінічних нотаток, рекомендацій щодо діагностики та лікування зазвичай використовують медичну термінологію та лексику, яку важко зрозуміти пересічній людині. ChatGPT може переписати цю інформацію зрозумілою для пацієнта мовою, пояснити важку термінологію простими словами5

#4 Допомога у веденні професійного блогу в соціальних мережах8

ChatGPT може придумати тему допису, стисло подати головну інформацію, а також автоматизувати процес планування публікацій. Підключивши ChatGPT до своїх облікових записів у соціальних мережах, ви можете створити чергу дописів, які публікуватимуться у певний час протягом дня чи тижня8.

Більше інформації про створення та просування власного бренду у соцальних мережах ви дізнаєтесь на авторському курсі від сімейного лікаря Dr. Liyka (Віолетта Лійка)

«Бренд лікаря online: як побудувати, підтримувати і отримувати користь»

Не втрачайте можливості покращити свою ефективність та зменшити час на виконання рутинних справ разом із ChatGPT.

Як почати роботу з ChatGPT?

Ось декілька кроків, які вам потрібно виконати, щоб почати роботу з ChatGPT:

  • Крок 1. Відкрийте будь-який веб-браузер на своєму пристрої.

  • Крок 2. Введіть адресу веб-сайту, який надає доступ до ChatGPT. Наприклад, ви можете скористатися сайтом https://chat.openai.com/

  • Крок 3. Перед початком роботи з ChatGPT потрібно зареєструватися або ввести свій логін із паролем.

  • Крок 4. Тепер ви можете написати своє запитання в поле введення тексту та натиснути кнопку «Відправити» або «Send».

  • Крок 5. Зачекайте декілька секунд, поки система обробить ваше запитання та знайде відповідь. Зазвичай відповідь генерується досить швидко.

  • Крок 6. Ознайомтеся з відповіддю, яку надала система, і переконайтеся, що вона є релевантною запитанню. Якщо ви не задоволені відповіддю, можете поставити інше запитання або спробувати сформулювати його інакше.

Основні тези

  • ChatGPT – це чат-бот зі штучним інтелектом, який був розроблений компанією OpenAI1
  • Остання версія лінгвістичної моделі, на якій працює чат-бот – це GPT-4. Порівняно з попередніми поколіннями вона здатна швидше відповідати, обробляти більше ввідної інформації від користувача (до 25 тисяч знаків)2.
  • Має обмежений доступ до інформації та подій, починаючи з 2021 року*, та не має доступу до інтернету6
  • Способи використання ChatGPT у медичній практиці5: підбиття підсумків (узагальнення) інформації про пацієнтів; автоматизація адміністративних функцій; поліпшення комунікації між пацієнтом та лікарем.

Більше цікавого для вас
Найкорисніші онлайн ресурси для лікарів
Кишенькова медбригада
Pro
Просте дозування топічних глюкокортикоїдів