Новини медичної галузі України / Серпень 2023 /

👉 Євроінтеграція сфери охорони здоров’я: 70% loaded

Міністерство охорони здоров'я України на 70% виконало зобов’язання, передбачені Угодою про асоціацію з ЄС. Прогрес за рік склав 4%. Про це свідчить інформаційно-аналітична система моніторингу «Пульс Угоди».

Як пояснюють у МОЗ, відсоток виконання підвищився завдяки завершенню роботи над низкою євроінтеграційних нормативно-правових актів. Зокрема, в регулюванні соціальної політики та трудових відносин, санітарних та фітосанітарних заходів, а також у секторі громадського здоров’я.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я планує долучитися до формування євроінтеграційних пріоритетів МОЗ після завершення селф-скринінгу (процедури, що спрямована на виявлення невідповідностей та прогалин, які необхідно усунути у межах підготовки України до переговорів про вступ до ЄС  – прим. ред.). Також у ВООЗ готові надавати експертну та технічну підтримку у процесі адаптації українського законодавства до права ЄС.

👉 Пандемію скасувати не варто продовжувати

Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня визнала, що поширення коронавірусної інфекції нового типу COVID-19 тепер не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Тож тепер вірус розглядатимуть як сезонне захворювання.

За словами міністра Віктора Ляшка, перехід COVID-19 у статус сезонного захворювання триватиме протягом 2023-2025 років. Програма передбачає вчасне виявлення хвороби та госпіталізацію у разі необхідності. Вакцинація проти COVID-19 стане рутинною, як проти грипу. Робити щеплення можна буде напередодні кожного епідсезону, з урахуванням того, який штам вірусу циркулює.

«Під кожен штам буде розроблятися вакцина. Рутинна вакцинація, зазвичай, є платною. Безплатно вакциною забезпечуються тільки певні незахищені верстви населення. Однак щодо вакцини проти COVID-19, наразі її достатньо. І поки є можливість робити щеплення безкоштовно»

рекомендує міністр Віктор Ляшко

👉 В Україні буде створено орган державного контролю якості та обігу ліків 

Новий закон «Про лікарські засоби» передбачає створення єдиного національного регуляторного органу у сфері обігу лікарських засобів та іншої медичної продукції (ОДК – органу державного контролю). Він має реалізовувати державну політику у сфері створення, допуску на ринок, контролю якості, безпеки та ефективності лікарських засобів. 

Згідно з законодавством, новостворений регулятор запрацює не раніше ніж через 30 місяців після завершення воєнного стану. Однак, профільні відомства вже розпочали попередню роботу зі створення ОДК. Серед можливих варіантів, у владі розглядають його запуск на базі Держлікслужби, що забезпечить планомірну передачу функцій.

За інформацією Міністерства Охорони здоров’я, створення нового регулятора відповідає рекомендаціям ЄС та ВООЗ і є ще одним кроком до гармонізації із законодавством ЄС. Очікується, що ОДК сприятиме прискоренню прийняття рішень щодо обігу лікарських засобів та медичних виробів, а, отже, підвищить їх доступність для громадян.

👉 Ртутні термометри під забороною

Верховна Рада України ухвалила закон «Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть», яким забороняється використання та продаж ртутних термометрів та батарейок.

Згідно з документом, з 1 січня 2024 року Україна припинить виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить ртуть.

Мінаматська конвенція про ртуть була ухвалена у 2013 році та набула чинності у 2017-му. Конвенція отримала назву на честь міста Мінамата у Японії, де наприкінці 1950 років ртуттю з промислових стічних вод отруїлися майже 2 тисячі людей.

Отруєння викликало хворобу Мінамати – синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках – параліч та порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті.

👉 ВООЗ: штучному інтелекту довіряй, але перевіряй

Всесвітня організація охорони здоров’я закликає до обережності при використанні штучного інтелекту (ШІ) у сфері охорони здоров’я. При цьому, потенціал ШІ в організації оцінюють з ентузіазмом.

У ВООЗ вважають, що дані, які використовує штучний інтелект для ухвалення рішень, можуть бути упередженими або використаними не за призначенням.

Водночас учені продовжують тестувати ШІ та зауважують, що він може значно прискорити відкриття нових ліків. Приміром, нещодавно за допомогою ШІ вчені відкрили новий антибіотик, який потенційно може вбивати смертельні супербактерії – тобто бактерії, стійкі до інших антибіотиків.

Як це було:

Всесвітня організація охорони здоров'я уклала перелік стійких до ліків бактерій, які являють найбільшу небезпеку для здоров'я людини. Серед них — Acinetobacter baumannii, що може інфікувати рани та викликати пневмонію. Вона здатна протистояти багатьом антибіотикам і створює великі проблеми в лікарнях і будинках для літніх людей, де вони поширюються через поверхні та медичне обладнання.

Тож щоб знайти ліки проти цієї бактерії, дослідники вирішили залучити ШІ. Вони взяли тисячі препаратів, точна хімічна структура яких була відома, і вручну перевірили їх на Acinetobacter baumannii, щоб побачити, які можуть послабити або вбити її. Цю інформацію надали ШІ, щоб він міг вивчити хімічні властивості ліків, які можуть атакувати проблемну бактерію.

Потім штучний інтелект використали для перевірки списку з 6680 сполук, ефективність яких була невідома. Результати, опубліковані в Nature Chemical Biology, показали, що штучному інтелекту знадобилося півтори години, щоб створити короткий перелік хімічних речовин, які вчені змогли протестувати в лабораторії.

У результаті вчені винайшли експериментальний антибіотик під назвою абауцин. Однак для його практичного застосування необхідно провести додаткові лабораторні дослідження та клінічні випробування.


Більше цікавого для вас
Як і чому змінився візуальний образ Farmak