Інсулінотерапія: розуміння та прийняття необхідності лікування

Попередня стаття на тему: 

Оцінювання власного прогресу в управлінні діабетом

Що таке глікозильований гемоглобін, як його вимірювати та чому важливо його контролювати? Більше про це у статті

В цьому циклі статей я намагався максимально докладно викласти усі технічні моменти, які стосуються життя з діабетом на інсулінотерапії. Сподіваюсь, вона є і буде корисною для Вас у цьому сенсі.

У той час, говорячи про застосування інсуліну Вами, на мій погляд, не можна не сказати про певні моменти сприйняття необхідності в цьому.

  • Інсулін не є косметичним засобом, застосовуючи який з певною регулярністю Ви будете мати кращий вигляд (хоча з цим можна посперечатися)

  • Інсулін не є «цукеркою-вітамінкою», яку Ви купили собі для покращення чогось у своєму організмі навесні

  • Інсулін для Вас не є засобом «самопокращення», він є засобом самозбереження

Інсулін для Вас — це засіб, без якого Ви не зможете вижити

Тривалість інсулінотерапії не обмежена Вашим бажанням, вона пов’язана лише із необхідністю в ньому. Щоденною, щогодинною, щохвилинною… Усвідомлення, так би мовити, залежності від інсуліну не додає бадьорості нікому. 

АЛЕ

На мій погляд, для того, щоб вийти з цього глухого кута, в який Ви самі себе загнали, міркуючи над своїм становищем, потрібно подивитися на це питання по-іншому. 

Будь ласка, якщо Ви зараз настільки засмучені безвихіддям свого діабету, подивіться на необхідність вводити інсулін з іншого боку. Для цього потрібно сформулювати для себе найголовніші цілі свого життя: жити (головна мета!), мати родину (піклуватися про близьких), досягати певних результатів у соціумі (в роботі, серед близьких Вам людей, серед людей, яких Ви поважаєте за їх досягнення), мати хобі (чому б і ні?) тощо. Це все те, заради чого, на мою думку, ми прийшли в цей світ. 

Тепер стає зрозумілим, що для досягнення цих численних найважливіших цілей нам необхідно бути здоровими й стійкими духовно. Нам вельми необхідно їсти, пити, дихати, робити фізичні вправи, мислити, співпереживати тощо. Все важливо. Зрозуміло, що для того, щоб, наприклад, поїсти, нам необхідно добути та приготувати їжу. А для того, щоб мислити або співпереживати іншим, необхідно думати й мати тонку душу. Ці речі теж тренуються. Вам же для підтримання свого життя необхідно на додаток до всього цього ще й розраховувати та вводити інсулін. Так, це Ваша «фізіологічна» особливість, яка відрізняє Вас від інших, але не принижує, а навпаки робить Вам честь, бо Ви щодня доводите собі й всьому світу, що попри діабет, Ви дуже багато можете і встигаєте. Ніхто у світі не винен у тому, що Ви захворіли: ні Ви, ані Ваші батьки... 

Свідоме відношення до необхідності проводити інсулінотерапію для досягнення головних цілей життя краще, ніж розпач від неможливості нічого змінити

Коли Ви усвідомите, що життя в усіх його проявах на інсуліні цілком можливе, я хотів би попросити Вас не знижувати планки. Для гарантії довгого збереження міцного здоров’я Вам необхідно досягати найкращого контролю над діабетом. Як оцінити ефективність глікемічного контролю, Ви тепер знаєте. Ви знаєте також, що робити, щоб досягти таких результатів. Тепер пильнуйте, не спіть. Не заспокоюйтесь, якщо щось йде не так. Шукайте лікарів, які готові Вам допомогти, об’єднуйтесь з тими, хто має подібні питання в житті, моніторте інтернет, виписуйте діабетичну пресу, вимагайте від можновладців те, що Вам належить. Але не спіть! Не уходьте в себе або від себе. Краще хай буде щоденна праця над собою і радість перемоги над хворобою, аніж дитяча безпорадність і смуток від поразки у фіналі.

Життя пацієнтів з діабетом, у тому числі й на інсулінотерапії, останнім часом значно покращилося. Практично щороку з’являються нові препарати, засоби самоконтролю та інші новації, які істотно полегшують тягар діабету. Все це дає підстави нам, лікарям, і Вам, нашим пацієнтам, з оптимізмом дивитися у майбутнє. 

«Борітеся й поборете»!


Стаття за авторством:

Костянтин Олександрович Зуєв

Спікер вебінарів, автор статей.

К.м.н, лікар ендокринолог, сомнолог. Завідувач ендокринологічного відділення КНП "Київська міська клінічна лікарня №8".


Більше цікавого для вас
Розуміння та управління гіпоглікемією в контексті інсулінотерапії
Інструкція по використанню глюкометра для контролю глюкози
Оптимізація дозування короткодіючого інсуліну для прийомів їжі
Керування раптовими підйомами рівня глюкози: ефективні стратегії
Цільові показники глюкози для пацієнтів з діабетом
Невдачі в інсулінотерапії: проблеми та рішення
Оптимізація дозування довгодіючого інсуліну
Фізичні вправи та їх роль у лікуванні діабету