Цільові показники глюкози для пацієнтів з діабетом

Попередня стаття на тему: 

Основи інсулінотерапії: причини надлишку глюкози в крові

Розберемось у тому, що за причини лежать в основі надмірного підвищення глюкози в осіб, які живуть з цукровим діабетом

Перш ніж приймати заходи для нормалізації рівня глюкози в крові (у нашому випадку за допомогою інсуліну), нам необхідно визначитись, до якого ж безпечного рівня необхідно знижувати глюкозу в крові. Іншими словами, нам треба знати, яка має бути норма глюкози в крові для осіб, які живуть із цукровим діабетом.

Точне вимірювання глюкози в крові через 2 години після прийому їжі відбувається через 2 години після закінчення споживання їжі, а не від того часу, як Ви сіли за стіл

Отже, Вам необхідно запам’ятати лише три цифри 4, 7 і 9 ммоль/л.

Цифра «4» — це нижня межа норми рівня глюкози в крові для всієї доби. 

Нижче за «4», тобто вже 3,9 ммоль/л і нижче — небезпечний для життя рівень глюкози, оскільки може призводити до втрати свідомості та навіть коми внаслідок зменшення надходження глюкози в мозок. Низький рівень глюкози в крові (менше 3,9 ммоль/л) називається гіпоглікемією

Навпаки, нам для подовження життя осіб, які живуть з діабетом і для профілактики ускладнень діабету, необхідно утримувати рівень глюкози в крові у межах нормидосягати нормоглікемії, усуваючи надлишкове підвищення рівня глюкози в крові — гіперглікемію, тобто рівень глюкози в крові вище за 7 ммоль/л натще і вище за 9 ммоль/л через 2 години після їжі. 

Ці медичні терміни стануть Вам у пригоді для того, щоб краще розуміти мову лікарів-ендокринологів, якою вони користуються в розмовах між собою і з Вами. 

До речі, ось я і почав спрощувати для Вас, шановний читачу, науку про діабет. У клінічних рекомендаціях різних медичних асоціацій норми глюкози крові виглядають інакше: з десятими, різняться за цифрами тощо. Все це я навмисно спростив, усунувши зайве з метою покращення засвоєння матеріалу. 

На особливу увагу заслуговує також необхідність застосування індивідуальних норм рівня глюкози в крові для осіб похилого і старечого віку, а також для тих, хто переніс важкі серцево-судинні ускладнення (інфаркт, інсульт, ампутацію нижніх кінцівок тощо) чи має серйозні супутні захворювання. Таким пацієнтам цільові значення глюкози в крові, яких треба досягати, встановлюються індивідуально після консультації з лікарем-ендокринологом. Усім же іншим особам, які живуть з діабетом, потрібно дотримуватись вищезазначених цільових значень.

Треба сказати, що норма глюкози в крові для здорових людей є іншою:

  • натще — 3,3–5,5 ммоль/л
  • через 2 години після їжі — ≤7,8 ммоль/л

Часто у бесіді з пацієнтами я дізнаюся, що вони впродовж багатьох років користувалися саме цими орієнтирами норми глюкози крові. Це, звісно, є помилковим і навіть небезпечним, оскільки рівень глюкози крові 3,3 ммоль/л у будь-який час доби є вже низьким для осіб із діабетом (власне, є гіпоглікемією) з усіма шкідливими наслідками для організму.

З іншого боку, 5,5 ммоль/л натще і 7,8 ммоль/л через 2 години після їжі — необов’язковий низький рівень глюкози крові, бо утримання глюкози крові на рівні до 7 ммоль/л натще і 9 ммоль/л через 2 години після їжі є достатнім для підтримання доброго здоров’я за наявності цукрового діабету. Немає потреби при таких показниках глюкози в крові збільшувати дозування інсуліну для досягнення цільового рівня глюкози в крові, притаманного здоровим особам — це збільшує ризик появи непотрібних гіпоглікемій.

Особливої уваги заслуговує вимірювання рівня глюкози в крові через 2 години після їжі. Так вже склалося історично, що найбільш популярним в нашій країні і в світі є вимірювання рівня глюкози в крові натще. Проте медичні дослідження свідчать, що підвищений рівень глюкози в крові через 2 години після їжі більше впливає на ризик виникнення ускладнень діабету, ніж рівень глюкози в крові натще. Далі Ви зрозумієте, що без вимірювання рівня глюкози в крові через 2 години після їжі просто неможливо правильно визначитись із дозою інсуліну, розраховану на кількість спожитих вуглеводів. 

Оригінальна стаття від:

Костянтин Олександрович Зуєв

Спікер вебінарів, автор статей.

К.м.н, лікар ендокринолог, сомнолог. Завідувач ендокринологічного відділення КНП "Київська міська клінічна лікарня №8".

Програма харчування при ЦД у форматі pdf

Харчовий щоденник у форматі pdf - для зручного контролю режиму харчування

Наступна стаття на тему:

Розуміння та управління гіпоглікемією в контексті інсулінотерапії

Що таке гіпоглікемія, чим вона небезпечна для людей із цукровим діабетом та який алгоритм дій при ній? Дізнайтесь детальніше у статті


Більше цікавого для вас
Гіпоглікемія як ускладнення: симптоми, причини та запобігання
Розуміння та управління гіпоглікемією в контексті інсулінотерапії
Оптимізація дозування короткодіючого інсуліну для прийомів їжі
Керування раптовими підйомами рівня глюкози: ефективні стратегії
Невдачі в інсулінотерапії: проблеми та рішення
Інструкція по використанню глюкометра для контролю глюкози
Оптимізація дозування довгодіючого інсуліну
Фізичні вправи та їх роль у лікуванні діабету