Інструкція по використанню глюкометра для контролю глюкози

Попередня стаття на тему:

Розуміння та управління гіпоглікемією в контексті інсулінотерапії

Що таке гіпоглікемія, чим вона небезпечна для людей із цукровим діабетом та який алгоритм дій при ній? Дізнайтесь детальніше у статті

Гадаю, тепер Вам, шановний читачу, зрозуміло, що Вам просто не обійтись без портативного апарату для вимірювання рівня глюкози в крові — глюкометра. Прилад може бути будь-яким: головне — його наявність, також слід подбати про витратні матеріалі до нього.

Основні критерії для придбання глюкометра

1

Фірма-виробник повинна бути широко розповсюдженою в регіоні, де Ви мешкаєте, і за його межами для того, щоб Ви будь-де і будь-коли могли знайти тест-смужки до апарату, оскільки без них апарат не працює. До речі, при собі завжди треба мати стратегічний запас тест-смужок. Інакше Ви ризикуєте залишитись без контролю свого стану, що може мати трагічні наслідки. 

Окрім того, приналежність Вашого глюкометра до відомої фірми-виробника дозволяє отримувати добрий і, як правило, довічний сервіс у разі, якщо у Вас виникнуть сумніви щодо правдивості роботи апарата. Фірми-одноденки, з’явившись раптово, часто приваблюють пацієнтів низькою ціною за глюкометр, але далі вони швидко зникають: і ані тест-смужок, ані сервісу Ви зі свічкою в руках не знайдете. 


2

Бажано, щоб глюкометр був із електрохімічним механізмом визначення рівня глюкози в крові. Цей метод, на відміну від фотохімічного, менше залежить від того, яким чином Ви наносите краплю крові на тест-смужку, а також потребує менше крові, тобто глибина проколу шкіри може бути меншою, і прокол буде менш болісним. 


3

Найголовніше, в наших сучасних умовах — це вартість тест-смужок: вони повинні бути максимально доступними за ціною. Якщо Ви знаходитесь на так званій інтенсивній інсулінотерапії, отримуючи лікування за допомогою багатократних ін’єкцій і довгого, і короткого інсуліну, Вам необхідно вимірювати глюкозу крові мінімум 4 рази на день і навіть більше, тобто використовувати понад 120 тест-смужок на місяць. Звісно, ціна має значення. Тому, якщо у гонитві за низькою ціною на тест-смужки Ви, мій шановний читачу, надасте перевагу більш доступним за ціною тест-смужкам для апарата з фотохімічним методом визначення глюкози крові, я поставлюсь до цього з розумінням, хоча все вище сказане залишиться незмінним.

Важливо також зазначити, що переважна більшість глюкометрів видають значення глюкози не в цільній крові, а в плазмі крові. 

В цільній крові (плазма плюс клітини крові) рівень глюкози є нижчим, ніж в плазмі. Тому переважна більшість глюкометрів завищує рівень глюкози приблизно на 1 ммоль/л і більше. Ця різниця стає ще більш значною при більш високому рівні глюкози в крові. Я навмисно не наводжу цифри, на який відсоток рівень глюкози в цільній крові нижчий за цільну кров, не приводжу також таблиць перерахунку з плазми на цільну кров, бо в реальному житті така точність не завжди потрібна. 

Глюкометр — прилад для домашнього користування. Вибачте, але його основною перевагою є мобільність, а не точність. Якщо у Вас виникають сумніви у його точності, перевірте глюкометр за допомогою спеціальних тестових розчинів, які можуть бути у наборі з ним чи продаються окремо, або зверніться до представників виробника.

Методика вимірювання

Кілька слів про методику вимірювання глюкози в крові за допомогою глюкометра.

  • Переконайтесь, що глюкометр справний

  • На його екрані не повинно бути символів, які свідчать про помилку або знижений заряд батарейки

  • Якщо батарейка розряджена, замініть її

У наборі із більшістю сучасних глюкометрів знаходиться спеціальний пристрій для проколювання шкіри («проколка») і ланцети. Мій шановний читачу, проколювання шкіри за допомогою стародавніх одноразових пір’яних ланцетів я вважаю екзекуцією і ні в якому разі не раджу Вам. Якщо в наборі до Вашого глюкометра такий пристрій для проколювання шкіри відсутній, Ви можете придбати його окремо — це того варте. Ланцети треба міняти хоча б раз на тиждень (в ідеалі ще частіше), бо вони тупляться при проколюванні і можуть більше травмувати шкіру, а це біль і більш тривале загоювання ранок від голки.

Палець перед проколюванням потрібно вимити з милом

Вважається, що цього достатньо, аби не занести інфекцію при проколюванні під шкіру. Я можу з цим погодитись. Але в моїй практиці був випадок важкого гнійного запалення аж до ліктя з антибіотиками, операцією та госпіталізацією у відділення гнійної хірургії після проколювання пальця з метою вимірювання глюкози в крові без попереднього змащування спиртом. Тому тепер я всім раджу змащувати палець перед проколюванням спиртом або іншим антисептиком — краще перестаратися, ніж навпаки. До речі, ситуацію з обробкою шкіри спрощують сучасні серветки, просочені спиртом: вони дозволяють позбутися носіння флакону зі спиртом і вати. На місце проколу шкіри для кращого загоєння притуліть на кілька секунд спиртову серветку. До речі, ніколи не треба терти спиртовою серветкою чи ваткою зі спиртом місце проколу — Ви можете «втерти» інфекцію під шкіру через отвір проколу. Просто притуліть до місця проколу серветку з антисептиком.

Також важливо, щоб палець був чистим ще й тому, бо коли на його поверхні залишаться сліди соку, меду чи інших солодощів, Ви виміряєте кількість глюкози не лише у власній крові, а ще й у залишках харчових вуглеводів на шкірі.

Проколи шкіри краще робити по периферії пальця, а не в центрі

Вважається, що на периферії пучки пальця менше нервових закінчень і тому ін’єкція буде менш болісною.

Також, для заощадження коштів можна вимірювати глюкозу в крові за допомогою візуальних тест-смужок, які міняють свій колір в залежності від рівня глюкози в крові, але метод може давати велику похибку, якщо Ви не добре розрізняєте кольори.

Поява цукру в сечі можлива тільки після підвищення рівня глюкози в крові вище за 10–11 ммоль/л — лише тоді глюкоза потрапляє до сечі, де її можна визначити візуальною тест-смужкою, що змінює свій колір, або на апараті в лабораторії. Але, зрозуміло, що при нормі глюкози в крові натще до 7 ммоль/л і через 2 години після їжі до 9 ммоль/л орієнтуватись на сечу, в якій цукор з’являється лише при його рівні в крові вище 10–11 ммоль/л, вважається недоцільним. Або вважається таким, що не дозволяє констатувати наявність ідеального контролю діабету. Тобто відсутність цукру в сечі не гарантує наявності його ідеального цільового рівня в крові, а тому, якщо є глюкометр, визначення цукру в сечі в повсякденному житті для людини, яка живе з діабетом, не є доцільним. Вимірювання цукру в сечі залишається лише для тих випадків, коли портативний апарат для вимірювання глюкози в крові є недоступним.

Стаття за авторством:

Костянтин Олександрович Зуєв

Спікер вебінарів, автор статей.

К.м.н, лікар ендокринолог, сомнолог. Завідувач ендокринологічного відділення КНП "Київська міська клінічна лікарня №8".

Програма харчування при ЦД у форматі pdf

Харчовий щоденник у форматі pdf - для зручного контролю режиму харчування

Наступна стаття на тему:

Класифікація інсулінів: короткодіючі та довгодіючі

Як працює інсулін підшлункової залози, що за інсуліни «короткої» та «довгої» дії та чому довгі безпікові аналоги інсулінів подовженої дії — безпечні й зручні?


Більше цікавого для вас
Гіпоглікемія як ускладнення: симптоми, причини та запобігання
Розуміння та управління гіпоглікемією в контексті інсулінотерапії
Оптимізація дозування короткодіючого інсуліну для прийомів їжі
Керування раптовими підйомами рівня глюкози: ефективні стратегії
Цільові показники глюкози для пацієнтів з діабетом
Невдачі в інсулінотерапії: проблеми та рішення
Оптимізація дозування довгодіючого інсуліну
Фізичні вправи та їх роль у лікуванні діабету