Класифікація інсулінів: короткодіючі та довгодіючі

Попередня стаття на тему: 

Інструкція по використанню глюкометра для контролю глюкози

Без глюкометра не обійтись! Та як правильного його обрати та оцінити його ефективність? Більше читайте у статті 

В нормі підшлункова залоза виділяє інсулін у кров постійно потроху, а в періоди, коли ми їмо і в кров поступає велика кількість глюкози з кишечника, кількість виділеного нею інсуліну значно зростає. Тобто, чим більше глюкози в крові, тим більше інсуліну виділяє підшлункова залоза, і навпаки: чим менше глюкози в крові, тим менше виділяється цього гормону

Інсулін спричиняє відкриття каналів для глюкози в клітинах організму, в результаті чого глюкоза з крові входить всередину клітин, і її рівень в крові знижується залежно від кількості молекул інсуліну.

За умов розвитку діабету властивість підшлункової залози регулювати секрецію інсуліну в залежності від рівня глюкози в крові зникає, і цю роботу по підбору доз інсуліну нам треба проводити самотужки.

Чим краще наші ін’єкції інсуліну за частотою і кількістю збігатимуться з коливаннями рівня глюкози в крові, індивідуальними у кожної людини, тим, відповідно, кращою буде компенсація діабету

Для досягнення цієї мети необхідні препарати інсуліну.

Існують два основні найбільш уживані типи інсулінів

  • інсуліни короткої дії (короткі інсуліни)
  • інсуліни подовженої дії (довгі інсуліни)

Звичайний короткий інсулін починає діяти через 30 хвилин після його підшкірної ін’єкції, впливає на рівень глюкози в крові приблизно протягом 2-х годин і зникає з крові приблизно через 4 години після ін’єкції.

Час дії інсуліну на рівень глюкози в крові і тривалість його циркуляції в крові — не одне й те саме. Як правило, молекули інсуліну після підшкірного введення всмоктуються в кров і циркулюють в крові впродовж більш тривалого часу, ніж триває їх цукрознижувальна дія.

Зрозуміло, що внаслідок свого нетривалого періоду дії короткі інсуліни використовуються лише для зниження рівня глюкози в крові, яка підвищилася після прийому їжі. Інша назва короткого інсуліну — харчовий інсулін, тобто йому місце там, де харчі, там, де їжа. Упаковка і флакони короткого інсуліну маркуються жовтим кольором. 

У більшості країн світу зараз використовують препарати так званого інсуліну людського, отриманого на «біофабриках» з бактерій або грибів за допомогою генної інженерії. Він, як дві краплі води, ідентичний такому гормону інсуліну в людини. Інсуліни з тваринної сировини — бичачі чи свинячі — зараз практично не використовуються, оскільки їх виробництво занадто дороге.

З часом розробка нових молекул інсуліну призвела до появи так званих аналогів інсуліну. Це препарати, в яких молекула інсуліну була спеціально змінена, що надало їй нових властивостей. Так, наприклад, хімічні зміни короткого інсуліну перетворили його на ультракороткий аналог інсуліну, для якого властивий дуже швидкий початок дії — вже через 15 хвилин після ін’єкції. Також цим інсулінам властивий дуже короткий період цукрознижувальної дії — протягом 2-х годин, який чітко збігається з часом приросту рівня глюкози в крові після прийому їжі. Профіль дії ультракоротких аналогів інсуліну дозволяє вводити його не тільки перед прийомом їжі, а й після. Можливість вводити ультракороткі аналоги інсуліну після їжі дозволяє:

  • по-перше, максимально відтворити фізіологічний профіль секреції інсуліну після їжі і
  • по-друге, і найголовніше — вводити їх після того, як Ви порахуєте необхідну Вам дозу інсуліну в залежності від спожитої кількості вуглеводів

Про переваги такої корисної властивості ультракороткого аналога ще піде мова далі.

У разі, якщо необхідно утримувати глюкозу крові в нормі протягом кількох годин нічного сну, то Вам, очевидно, короткі інсуліни будуть незручними. Для того, щоб не вставати по кілька разів на ніч для введення короткого інсуліну, вченими були внесені спеціальні хімічні зміни в інсуліни, після чого їх дія стала більш тривалою — вони стали довгими або пролонгованими. Так, наприклад, у звичайний короткий людський інсулін додали речовину — протамін, після чого він перетворився на суспензію, і дія інсуліну стала тривати до 12 годин і більше

Довгі інсуліни повільно всмоктуються з підшкірної клітковини і дозволяють підтримувати нормальний рівень глюкози в крові впродовж всієї ночі

Вводяться довгі інсуліни зазвичай один раз на добу о 22:00 (плюс/мінус одна година) або двічі: перед сніданком та о 22:00.

Профіль дії довгого інсуліну з протаміном (так званого інсуліну НПХ*) дозволяє ефективно лікувати багатьох людей, які потребують інсулінотерапії. Проте довгі інсуліни НПХ мають також і певні недоліки. 

  1. По-перше, внаслідок наявності піку дії лікування інсуліном НПХ може збільшувати кількість гіпоглікемій вночі в разі введення його на ніч і/або вдень, якщо інсулін вводиться двократно. 
  2. По-друге, тривалість цукрознижувальної дії звичайного людського інсуліну НПХ становить 12 годин, і у деяких пацієнтів для утримання задовільного контролю глюкози в крові існує потреба у двох ін’єкціях упродовж доби (на ранок і на вечір). 

Потреба у більшій кількості болісних ін’єкцій зазвичай негативно сприймається пацієнтами. Упаковка і флакони довгого інсуліну маркуються зеленим кольором.

Для подолання цих недоліків довгих інсулінів НПХ вченими були розроблені довгі безпікові аналоги інсулінів подовженої дії

Перевагами цих препаратів інсулінів є відсутність піку дії, що дало набагато меншу кількість гіпоглікемій

А також внаслідок того, що ці інсуліни мають подовжений порівняно із інсулінами НПХ період циркуляції в крові, аналоги інсулінів подовженої дії можна вводити один раз на добу

Тобто доведено, що з точки зору ефективності аналоги інсулінів подовженої дії практично не відрізняються від інсулінів НПХ, проте з точки зору безпеки (менше гіпоглікемій) і зручності (у більшості з них одна ін’єкція на добу) вони мають беззаперечну перевагу.

*НПХ — нейтральний протамін Хагедорна

Стаття під авторством:

Костянтин Олександрович Зуєв

Спікер вебінарів, автор статей.

К.м.н, лікар ендокринолог, сомнолог. Завідувач ендокринологічного відділення КНП "Київська міська клінічна лікарня №8".

Програма харчування при ЦД у форматі pdf

Харчовий щоденник у форматі pdf - для зручного контролю режиму харчування

Наступна стаття на тему: 

Техніки введення інсуліну: методи та місця ін'єкцій

Дізнайтесь детальніше чому не варто користуватись однією й тією ж голкою для повторних ін'єкцій, та куди і як правильно вводити інсулін


Більше цікавого для вас
Розуміння та управління гіпоглікемією в контексті інсулінотерапії
Інструкція по використанню глюкометра для контролю глюкози
Оптимізація дозування короткодіючого інсуліну для прийомів їжі
Керування раптовими підйомами рівня глюкози: ефективні стратегії
Цільові показники глюкози для пацієнтів з діабетом
Невдачі в інсулінотерапії: проблеми та рішення
Оптимізація дозування довгодіючого інсуліну
Гіпоглікемія як ускладнення: симптоми, причини та запобігання