Оптимізація дозування довгодіючого інсуліну

Попередня стаття на тему: 

Техніки введення інсуліну: методи та місця ін'єкцій

Дізнайтесь детальніше чому не варто користуватись однією й тією ж голкою для повторних ін'єкцій, та куди і як правильно вводити інсулін

Ми вже говорили, що за низького рівня глюкози впродовж ночі, коли ми не їмо, відбувається зниження рівня інсуліну в крові, що призводить до «пробудження» печінки, яка виділяє глюкозу в кров зі своїх запасів. Отже, при виникненні діабету, коли зменшується кількість інсуліну в крові або він починає погано працювати, ніщо не «стримує» печінку і рівень глюкози в крові натще підвищується вище норми. Що ж нам треба робити, щоб знизити рівень глюкози в крові натще? Дійсно, нам необхідно збільшити кількість інсуліну в крові в нічний час. Цей інсулін «заспокоїть» печінку, аби вона не викидала додаткової кількості глюкози в кров.

Для цієї мети, зрозуміло, краще підходить довгий інсулін, бо одна ін’єкція діятиме впродовж усієї ночі. Щоб розібратись, яка доза довгого інсуліну необхідна безпосередньо Вам, треба з чогось почати. 

Потрібно спочатку ввести якусь кількість довгого інсуліну та подивитися на результат, тобто на те, як зміниться глюкоза крові натще. Наприклад, Ви о 22:00 вводите 8 Од довгого інсуліну. Наступного ранку Ви вимірюєте рівень глюкози в крові й бачите, що Ваш результат у межах від 4 до 7 ммоль/л. Це означає, що доза довгого інсуліну на ніч підібрана правильно — інсуліну достатньо, аби утримувати рівень глюкози крові впродовж ночі на належному рівні. Далі Ви продовжуєте щодня вводити довгий інсулін на ніч у такій самій дозі, періодично перевіряючи рівень глюкози в крові натще.  

Інша ситуація, коли рівень глюкози в крові натще після вечірньої ін’єкції довгого інсуліну залишається високим (більше 7 ммоль/л). Це означає, що Ви ввели недостатню кількість інсуліну і дозу слід збільшити. Наступна вечірня ін’єкція довгого інсуліну має бути у більшій дозі. Ви можете безпечно збільшувати дозу довгого інсуліну на ніч один раз на 2 дні на 1–2 одиниці залежно від результату. Можливе і більш інтенсивне збільшення дози, але це краще робити під контролем лікаря. 

Після кожного наступного збільшення дози інсуліну Ви контролюєте рівень глюкози в крові натще, щоб упевнитися в тому, чи достатня вже доза введеного з вечора інсуліну, чи ні. Як тільки досягнуто цільового рівня глюкози в крові натще (4–7 ммоль/л), Ви зупиняєтесь у збільшенні дози й далі залишаєтесь на тій, що дала найкращий результат.

Якщо ж протягом ночі або на ранок після ін’єкції вечірнього довгого інсуліну рівень глюкози в крові є низьким (3,9 ммоль/л або нижче), необхідно зменшити дозу довгого інсуліну на ніч на 2–4 Од і наступного ранку переконатись у безпечності обраної зниженої дози інсуліну

Отже, корекція дози довгого інсуліну на ніч — це постійне балансування між високим і низьким рівнями глюкози в крові натще. Зрозуміло, що без можливості постійного вимірювання рівня глюкози в крові за допомогою глюкометра здійснити таку корекцію дози інсуліну просто неможливо.

Стаття за авторством:

Костянтин Олександрович Зуєв

Спікер вебінарів, автор статей.

К.м.н, лікар ендокринолог, сомнолог. Завідувач ендокринологічного відділення КНП "Київська міська клінічна лікарня №8".

Програма харчування при ЦД у форматі pdf

Харчовий щоденник у форматі pdf - для зручного контролю режиму харчування

Наступна стаття на тему: 

Оптимізація дозування короткодіючого інсуліну для прийомів їжі

Які продукти мають низьку «цукристість», і чому для них колоти короткий інсулін не варто? Що таке харчовий щоденник і навіщо його вести? Більше про це у статті


Більше цікавого для вас
Переглянути
Pro
Пролактин і пухлини гіпофізу. Діагностична та терапевтична тактика лікаря
Переглянути
Pro
Синдром ендогенної гіперандрогенії – оптимальний підхід до ведення пацієнток з клінічними проявами
Pro
Бета-адреноблокатори
Pro
Рекомендації з профілактики та лікування діабетичної стопи (IWGDF, 2023)
Pro
Як доглядати за стопами при цукровому діабеті
Переглянути
Pro
Антиейджинг метаболічних порушень