Дієтичні відмінності при терапії короткодіючим інсуліном та таблетованими препаратами

Попередня стаття на тему: 

Оптимізація дозування короткодіючого інсуліну для прийомів їжі

Які продукти мають низьку «цукристість», і чому для них колоти короткий інсулін не варто? Що таке харчовий щоденник і навіщо його вести? Більше про це у статті

Ви, мабуть, помітили, що я жодного слова не сказав про обмеження в прийомі їжі на фоні інсулінотерапії із застосуванням короткого інсуліну під їжу. Дійсно, яка різниця що ви їсте, якщо за допомогою короткого інсуліну під їжу завжди зможете скоригувати надлишок глюкози в крові? 

Дієта на фоні застосування короткого інсуліну, як при діабеті 1-го, так і 2-го типу, є лібералізованою, тобто вільною від обмежень, як у звичайних людей без діабету. Чи обмежували ви себе в харчових вуглеводах, коли були без діабету? Звісно, ні. Тепер із появою у вашому житті потреби вводити короткий інсулін під їжу ви, так само, як і раніше, зможете багато чого собі дозволити. Проте пам’ятайте про зайві кілограми та не переїдайте.

Дієтичні обмеження, що спрямовані на зменшення споживання вуглеводів із продуктами харчування, стосуються тільки осіб із цукровим діабетом 2-го типу, які отримують лікування за допомогою таблеток

Річ у тому, що таблетки мають обмежену здатність щодо зниження глюкози в крові. Тому люди, які лікують діабет таблетками, мають харчуватися рівномірно, аби не перевищувати ліміту можливостей таблетки. Обмеження ж дози інсуліну немає. Ви можете застосовувати інсулін стільки, скільки треба залежно від спожитих вуглеводів з їжею.

Попри це, весь час у клінічних керівництвах із лікування діабету зустрічаються якісь норми кількості хлібних одиниць на день, а також на сніданок, обід і вечерю, норми хлібних одиниць на день залежно від віку пацієнта тощо. Іноді можна бачити, як родичі чи знайомі, які десь щось чули про діабет, намагаються заборонити своїм близьким, які отримують лікування коротким інсуліном, вживати в їжу цукристі продукти, вважаючи їх споживання причиною всіх бід. Але ж ви тепер знаєте, що біда буде, якщо неправильно розрахувати дозу інсуліну на ці нібито заборонені продукти, а не від того, що ви їх споживаєте так само, як і всі інші продукти. Все це є обмеженнями, що не мають жодного сенсу. А ось додатковий «харчовий» стрес і «харчову» депресію ці обмеження спровокувати можуть.

Стаття за авторством:

Костянтин Олександрович Зуєв

Спікер вебінарів, автор статей.

К.м.н, лікар ендокринолог, сомнолог. Завідувач ендокринологічного відділення КНП "Київська міська клінічна лікарня №8".

Завантажте практичне керівництво Розумна інсулінотерапія та Рекомендації про харчування при цукровому діабеті для своїх пацієнтів

Програма харчування при ЦД у форматі pdf

Харчовий щоденник у форматі pdf - для зручного контролю режиму харчування

Наступна стаття на тему: 

Керування раптовими підйомами рівня глюкози: ефективні стратегії

Що робити, коли рівень глюкози раптово «підстрибнув» та від чого ж залежить доза короткого інсуліну, що вводиться для корекції раптово підвищеної глюкози крові?


Більше цікавого для вас
Переглянути
Pro
Пролактин і пухлини гіпофізу. Діагностична та терапевтична тактика лікаря
Переглянути
Pro
Синдром ендогенної гіперандрогенії – оптимальний підхід до ведення пацієнток з клінічними проявами
Pro
Бета-адреноблокатори
Pro
Рекомендації з профілактики та лікування діабетичної стопи (IWGDF, 2023)
Pro
Як доглядати за стопами при цукровому діабеті
Переглянути
Pro
Антиейджинг метаболічних порушень