Оцінювання власного прогресу в управлінні діабетом

Попередня стаття на тему: 

Гіпоглікемія як ускладнення: симптоми, причини та запобігання

Які можливі причини виникнення гіпоглікемій, і які заходи потрібні для їх усунення? Детальніше у статті

Чи може бути ефективним і справедливим навчання без оцінок, чи праця без зарплатні, чи спорт без медалей, а чи виступ артиста без аплодисментів? Будь-яка справа потребує оцінки від суспільства або людей, яких поважаєш. Урешті-решт ми весь час оцінюємо самих себе порівняно з метою, якої нам хотілося б досягти. 

Метою лікування діабету поки що, на жаль, не є його виліковування, оскільки для цього досі не винайдено засобів. Але хто знає, можливо, не за горами час, коли ми за допомогою «чарівної» таблетки будемо позбавляти людей від цього жахливого захворювання назавжди. На сьогодні метою лікування цукрового діабету є профілактика його ускладнень, подовження життя та покращення його якості. З усім арсеналом ліків і засобів самоконтролю діабету вважаю ці цілі сьогодні цілком досяжними. 

  1. Як же оцінити конкретно Вам, наскільки Ви близько до мети?
  2. Як виміряти діабет?
  3. Як оцінити вплив діабету на тривалість Вашого життя і ризик виникнення ускладнень діабету?

За кордоном нашої країни прийнято говорити про контроль діабету. Дійсно, в світі діабет прийнято не лікувати, а контролювати. Тобто лікування, наприклад, інсуліном, на додаток до зміни стилю життя, фізичних навантажень, дієти, відмови від шкідливих звичок тощо, є невід’ємною складовою заходів, спрямованих на контроль над діабетом

У цій книжці, мій шановний читачу, ми теж весь час намагалися дотримуватися прийнятої в сучасному світі термінології та, описуючи ті чи інші технічні аспекти інсулінотерапії, звертали Вашу увагу на те, що все це є необхідним для кращого контролю діабету.

Кажучи про контроль діабету, слід зауважити, що саме слово «контроль» має два значення. З одного боку, мова йде про те, в якій мірі пацієнт управляє своїм захворюванням. У цьому сенсі слово «контроль» відповідає слову «менеджмент», тобто в такому випадку це свідоме управління захворюванням шляхом виконання певних дій. 

З іншого боку, говорячи про контроль діабету, ми також маємо на увазі спостереження за ним чи, інакше кажучи, виявлення певних змін в організмі людини, які виникають за природного перебігу цієї хвороби. Пам’ятаючи про те, що цукровий діабет — це не що інше, як захворювання, яке характеризується постійно підвищеним рівнем глюкози в крові, стає зрозумілим, що для контролю його перебігу нас перш за все буде цікавити саме рівень глюкози в крові.

Важко переоцінити важливість вимірювання рівня глюкози в крові для особи, яка живе з діабетом. Завдяки вимірюванню рівня глюкози в крові глюкометром (чи в лабораторії) ми визначаємо актуальний (щоденний чи, якщо необхідно, щогодинний) ступінь компенсації діабету. Такий щоденний контроль визначає, з одного боку, наскільки ефективним є призначене пацієнту лікування (у вигляді цукрознижувальних таблеток, інсуліну тощо). 

З іншого боку, регулярно вимірюючи рівень глюкози в крові натще і через 2 години після їди, можна визначити, наскільки пацієнт дотримується призначеної йому схеми лікування, а також режиму фізичних навантажень і дієти.

Для людей, які практикують регулярне вимірювання рівня глюкози в крові натще й через 2 години після їди, швидко стає зрозумілим, що рівень глюкози в крові не є стабільним показником у часі.

Рівень глюкози в крові може змінюватись у широких межах залежно від спожитих з їжею вуглеводів, дозування інсуліну, фізичних навантажень тощо

Отже, оцінити, наскільки ефективно контролює діабет пацієнт, ґрунтуючись тільки на вимірюванні рівня глюкози крові, дуже важко. Тому в усьому світі для людей з діабетом було прийнято визначати рівень так званого глікозильованого гемоглобіну для оцінки ступеня компенсації діабету.

Що ж це за тест? Як зрозуміти його фізіологічний сенс?

Глікозилюванням називається процес приєднання глюкози до будь-яких молекул в організмі людини: білкам, жирам, нуклеїновим кислотам тощо. Зокрема, приєднання глюкози можливе і до одного з білків крові — гемоглобіну з утворенням глікозильованого, тобто зв’язаного з глюкозою, гемоглобіну. 

Весь білок гемоглобін, який, до речі, придає червоного кольору нашій крові, зв’язатися з глюкозою не може, а тільки його частина, тому, коли ми говоримо про глікозильований гемоглобін, ми завжди маємо на увазі не ціле число, а певний процент від цілого, тобто від всієї кількості гемоглобіну в крові. Циркулює гемоглобін в крові, умовно кажучи, близько 2–3 місяців. Тому чим вищим за останні 3 місяці був рівень глюкози в крові, тим більший відсоток зв’язаного з глюкозою, тобто глікозильованого, гемоглобіну утвориться. 

З часом рівень глюкози в крові може змінюватись у певних межах. Але, якщо у пацієнта за три останні місяці глюкоза в крові ледь не завжди була в межах норми, то навіть попри на зрідка дуже високі її значення, наприкінці трьох місяців показник глікозильованого гемоглобіну все одно залишиться в нормі. І навпаки, якщо за три останні місяці у пацієнта практично не було нормальних значень глюкози в крові, навряд чи він може розраховувати на те, що глікозильований гемоглобін буде в межах цільових значень, швидше за все він виявиться високим. 

Отже, рівень глікозильованого гемоглобіну в крові є загальним показником, який характеризує всі зміни рівня глюкози в крові за три останні місяці. Саме глікозильований гемоглобін дає змогу найкращим чином визначити ризик розвитку ускладнень діабету у конкретної особи за конкретний тримісячний період часу.

Часто бачимо, як рівень глікозильованого гемоглобіну плутають з рівнем глюкози в крові. Нерідко помилково вважають, що рівень глікозильованого гемоглобіну в крові та середній рівень глюкози в крові за три останні місяці — це одне й те саме число. Насправді це не так. І справа зовсім не в тому, що ці показники навіть вимірюються в різних одиницях: рівень глікозильованого гемоглобіну у відсотках, а рівень глюкози в крові — у мілімолях на літр (ммоль/л).

Ці показники відображають абсолютно різні процеси: рівень глюкози в крові показує актуальний на цей момент вміст глюкози в крові, а глікозильований гемоглобін відображає кількість глюкози, яка зв’язалася з білком гемоглобіном за три останні місяці

Для кращого розуміння значущості цього тесту для контролю діабету у багатьох клінічних керівництвах з лікування діабету наводяться таблиці, за якими можна визначити середній рівень глюкози в крові за три останні місяці за значенням глікозильованого гемоглобіну.

Враховуючи, що показник глікозильованого гемоглобіну змінюється впродовж трьох місяців, зрозуміло, що контролювати його рівень потрібно з періодичністю один раз на три місяці. Слід особливо зазначити, що для оцінки ступеня компенсації діабету не рівень глюкози в крові натще один раз на місяць чи рідше, як це скрізь робиться в нашій країні, а саме тест на глікозильований гемоглобін необхідно робити кожній людині, яка живе з діабетом.

Чому ж так важливо контролювати показник глікогемоглобіну? 

Визначення його рівня дозволяє дати як точну оцінку роботі лікаря з пацієнтом, так і роботі пацієнта над собою. При отриманні нормального результату аналізу крові на глікозильований гемоглобін ми робимо висновок про те, що призначена лікарем терапія і той спосіб життя, який веде пацієнт, дає змогу добре контролювати діабет, а це означає, що пацієнт є захищеним від розвитку ускладнень діабету

У випадку ж, коли показник глікозильованого гемоглобіну вище цільових нормальних значень для даного пацієнта, лікар і пацієнт повинні замислитись над причинами незадовільного контролю діабету та внести відповідні корективи до схеми лікування.

Пацієнт, який регулярно проходить тестування на глікозильований гемоглобін, завжди тримає «руку на пульсі» свого стану, завжди поінформований про те, що з ним відбувається, завжди впевнений в собі, бо знає, як на нього впливають призначені лікарем терапевтичні заходи. Ні для кого не секрет, що життя з діабетом — це непроста задача. Щоденно і щогодини утримувати рівень глюкози в крові в межах норми — нелегка (але посильна!) робота. Тому ці люди, як ніхто інший, мають потребу в нагороді за свій труд. Саме хороший чи (краще) ідеальний показник глікозильованого гемоглобіну в крові у людини, яка живе з діабетом, є, на мій погляд, найкращою нагородою.

Які ж норми цього показника в крові?

  1. Для пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу норма глікозильованого гемоглобіну становить 6,5–7%
  2. Для осіб з цукровим діабетом 2-го типу норма цього показника залежить від конкретної клінічної ситуації

Так, наприклад, для пацієнта у віці, який давно хворіє на діабет, має високий ризик виникнення гіпоглікемії на фоні лікування, з важкою супутньою патологією, перенесеними інсультом чи інфарктом міокарда індивідуалізована норма глікозильованого гемоглобіну може бути на рівні 8%. 

Якщо ж пацієнт молодий, нещодавно захворів на діабет 2-го типу, не має раніше перенесених серцево-судинних катастроф тощо — для нього орієнтиром повинен бути показник глікогемоглобіну 6,5–7%.

Індивідуалізовані норми глікозильованого гемоглобіну для пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу

Де можна зробити аналіз крові на глікозильований гемоглобін? 

Цей аналіз робиться у більшості лабораторій поряд з Вами. Як правило, для цього потрібно здати аналіз крові з вени чи зрідка з пальця. Це єдиний аналіз крові з тих, що можуть контролюватись при діабеті, який можна здавати не натщесерце

Тож, не займаймо «страусину» позицію, ховаючись від діабету і не роблячи аналізу крові на глікозильований гемоглобін, а навпаки, активно виявляймо ступінь компенсації діабету за цим тестом та своєчасно реагуймо на виклики, які кидає нам це захворювання. Саме тоді ми зможемо із впевненістю стверджувати, що діабет у нас під контролем!


Стаття за авторством:

Костянтин Олександрович Зуєв

Спікер вебінарів, автор статей.

К.м.н, лікар ендокринолог, сомнолог. Завідувач ендокринологічного відділення КНП "Київська міська клінічна лікарня №8".

Програма харчування при ЦД у форматі pdf

Харчовий щоденник у форматі pdf - для зручного контролю режиму харчування

Наступна стаття на тему: 

Інсулінотерапія: розуміння та прийняття необхідності лікування

Як покращити своє життя при діабеті, щоб мінімізувати його ускладнення? Переходьте на завершальний розділ про інсулінотерапію


Більше цікавого для вас
Переглянути
Pro
Пролактин і пухлини гіпофізу. Діагностична та терапевтична тактика лікаря
Переглянути
Pro
Синдром ендогенної гіперандрогенії – оптимальний підхід до ведення пацієнток з клінічними проявами
Pro
Бета-адреноблокатори
Pro
Рекомендації з профілактики та лікування діабетичної стопи (IWGDF, 2023)
Pro
Як доглядати за стопами при цукровому діабеті
Переглянути
Pro
Антиейджинг метаболічних порушень