5 порад, як навчитися системно мислити

В сучасному світі, де бізнес-процеси, технології та соціальні системи стають складнішими, системне мислення стає важливою навичкою, яка допомагає оцінювати будь-яку подію цілісно, спостерігати і застосовувати всі взаємозв’язки і взаємозалежності. 

Завдяки системному мисленню можна побачити як пов’язані між собою процеси, так і передбачити наслідки тих чи інших дій. Не завжди рішення, яке лежить на поверхні, виявляється кращим, і тоді на допомогу приходить системне мислення.

Використовуючи інструменти системного мислення ми збільшуємо кількість доступних варіантів вирішення складних ситуацій, допомагаючи сформулювати та вирішити їх альтернативними способами

Навички системного мислення можна розвивати не лише для професійного, а й для повсякденного життя

Нижче – декілька порад, які допоможуть розвинути системне мислення.

1

Спробуйте бачити взаємозв'язки між різними аспектами життя, такими як здоров'я, робота та відпочинок, знаходьте оптимальний баланс між ними.


2

Відстежуйте причинно-наслідкові зв’язки. Ухвалюючи рішення або діючи тим чи іншим чином у певній ситуації, пам’ятайте про те, що будь-які зміни, які торкнулись однієї складової,  так чи інакше поступово вплинуть на іншу. 


3

Аналізуйте дані. І не лише ті, які вам потрібні у роботі. Подивіться на статистику вашого життя. Скільки кави ви п'єте за день, скільки часу витрачаєте на соціальні мережі, а скільки на спілкування з рідними та турботу про себе, та як це впливає на ваше здоров'я. Для практики все це можна представити у вигляді графіків та діаграм. Також можна використовувати різні мобільні застосунки, які аналізують ті чи інші показники. 


4

Вчіться працювати в команді. Розуміння колег та взаємодія з ними допоможе вам зрозуміти, як працює система в цілому.


5

У вирішенні різних ситуацій намагайтесь розглядати їх з різних кутів зору (сторін). Замість того, щоб шукати одне єдине рішення, знайдіть декілька оптимальних та проаналізуйте, як кожне з них в цілому вплине на ситуацію. Це допоможе знаходити кращі варіанти в різних сферах життя – як в особистому, так і професійному.

Ще одна порада – вводьте системний підхід у власне життя. Пам’ятайте про мистецтво «маленьких кроків». Використання системного підходу є основою для довгострокових результатів у будь-якій сфері – наприклад, у вивченні мов, освоєнні корисної навички, у покращенні власного здоров’я тощо.

Ну і наостанок – не бійтеся змінювати свої підходи. Якщо те, що ви робите, не приносить результатів – змінюйте підхід. Системне мислення – це про постійний аналіз та удосконалення. Іноді, для того, щоб знайти найкращий варіант, потрібно змінювати свій підхід та шукати нові рішення.

Пам’ятайте, що розвиток системного мислення – це процес, який потребує постійної практики та вдосконалення. Як і в усьому, чим більше ви практикуєтеся, тим звичніше і легше вам буде мислити системно.

Книги для розвитку системного мислення:

  • Джозеф О'Конор, Ієн Макдермотт «Системне мислення. Пошук неординарних творчих рішень»

  • Деніел Канеман  «Мислення швидке й повільне»

  • Річард Талер, Кас Санстейн «Поштовх. Як допомогти людям зробити правильний вибір»

  • Барбара Олкі «Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну»

  • Донелла Медовз «Мистецтво мислити системно»

  • Nassim Nicholas Taleb «Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets»


Більше цікавого для вас
Pro
Чи може лікар рекомендувати конкретний ЛЗ (комерційну назву) чи дієтичну добавку у своєму блозі?
Pro
Чи може лікар розробити методичку чи гайд і продавати її?
Довідник для батьків дітей з епілепсією
Pro
Як регулюється оплата за онлайн консультації?
Pro
Чи може пацієнт отримати письмову рекомендацію від лікаря з печаткою на основі онлайн консультації?
Не чекайте на перемогу
Як підтримати свій емоційний стан під час війни: поради від психологів
Як батькам вберегти дітей від психологічної травми під час війни: поради